Hayat kurtarmak için kendi hayatını riske attı

Antalya'da yaşayan Fatma Uzunboy, hastalığının son aşamasında olmasına rağmen bir başka hayatı kurtarmak için, tedavisini 1,5 ay erteledi.

AA

Finike ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Fatma Uzunboy, böbreklerinin fonksiyonunu yitirmesi üzerine diyalize girmeye başladı. Yaklaşık 6,5 yıl diyalizle hayata tutunan Uzunboy'un sağlığı zamanla kötüleşti. Yürümekte zorlanan ve hızla kilo kaybeden Uzunboy'a acil böbrek nakli olması gerektiği söylendi.

Eşi 65 yaşındaki Ramazan Uzunboy, hayat arkadaşına böbreğini vermek istedi. Testleri uyumlu çıkan çift, nakil olmayı beklerken Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinden bir telefon geldi.

Kumluca'da yaşayan 65 yaşındaki Hüseyin Yaraş'ın 3 yıldır böbrek rahatsızlığı bulunduğu, 1,5 yıldır diyalize girdiği ve eşi Şehriban Yaraş'ın böbreğini bağışladığı söylendi. Eşiyle uyumlu çıkmayan Hüseyin Yaraş'ın test sonuçlarının Ramazan Uzunboy ile Hüseyin Yaraş'ın eşinin test sonuçlarının da Fatma Uzunboy ile uyumlu olduğu anlatıldı ve çapraz nakil önerildi.

Uzunboy ile Yaraş çifti, çapraz nakil olmaya karar verdi ancak Yaraş'ın nakil için 1,5 ay daha beklemesi gerektiği bildirildi. Bunun üzerine eşinden alacağı böbrekle hemen sağlığına kavuşma imkanı bulunan Fatma Uzunboy, bir kişinin daha hayatının kurtulması için 1,5 ay beklemeyi göze aldı.

Hüseyin Yaraş'ın da nakil için uygun olduğunun belirtilmesi üzerine yaklaşık 7 ay önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesine giden Yaraş ve Uzunboy, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan tarafından ameliyat edilerek, çapraz nakil gerçekleştirildi. Ameliyatın ardından her iki hasta da sağlığına kavuştu.

 

HEM SAĞLIK, HEM DOSTLUK KAZANDILAR


Eşinin test sonuçları uyumlu çıkınca çok mutlu olduğunu ancak hastaneden gelen telefonla kararını değiştirdiğini anlatan Uzunboy, "Hastalık yüzünden çok sıkıntılar yaşadım. Bu nedenle karşı tarafın yaşadığı sıkıntıları çok iyi anlayabiliyordum. 1,5 ay beklemeseydim sadece benim hayatım kurtulacaktı, şimdi ise benimle ikinci bir kişinin daha hayatı kurtuldu" dedi.

 

UMUTSUZLUKTAN UMUDA


Umudunu yitirdiği anda hiç tanımadığı bir kişinin böbreğiyle yeniden hayata tutunan Hüseyin Yaraş ise tüm umutlarını kaybetmişken, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinden gelen telefonla yeniden umutlandıklarını, Fatma Uzunboy'un önemli bir fedakarlık yaptığını söyledi. Uzunboy çiftine teşekkür eden Yaraş, "Hem sağlığımızı kazandık hem de ömür boyu sürecek dostluk. Fedakar bir aileyle karşılaştığımız için kendimi şanslı hissediyorum" diye konuştu.

Ramazan Uzunboy da eşinin yanı sıra bir kişinin daha sağlığına kavuşmasına vesile olduğu için mutlu olduğunu vurguladı. Organ bağışının önemine değinen Uzunboy, organların toprak altında çürümesi yerine başka bir canda hayat bulmasını temenni etti.

Şehriban Yaraş ise "Eşime böbreğimi veremediğim için üzgündüm. Şimdi ise hem eşim hem de bir başkası kurtuldu" dedi.