"Hayat Çizgisi" sergisi açıldı
Türk Mizahı ve Karikatür Tarihi üzerine araştırmaları da bulunan Cihan Demirci'nin, "Hayat Çizgisi" adlı karikatür sergisi bugün Turhan Selçuk Karikatürlü Ev'de açıldı.
cumhuriyet.com.trOğuz Aral'ın öğrencilerinden olan, Son 25 yılda 38 kitap yayımlayan, mizah kitaplarının yanı sıra; şiir-deneme-öykü-roman-araştırma-inceleme-biyografi ve çocuk kitabı türlerinde de eserler veren, bugüne dek 12 karikatür sergisi açan Cihan Demirci, Milas Belediyesinin bu yılın 23 Nisan tarihinde hizmete soktuğu Milas doğumlu karikatür ustası Turhan Selçuk'un adını taşıyan Karikatürlü Ev'de sergi açılışı öncesinde saat 11.00'da Milas'lı öğrencilerle bir atölye çalışması da gerçekleştirdi.
"Hayat Çizgisi" adlı karikatür sergisi 31 Aralık tarihine dek görülebilecek.
Cihan Demirci
1963 İstanbul doğumlu olan Cihan Demirci, kendi kuşağından pek çok mizahçı gibi Oğuz Aral’ın Gırgır dergisinden yetişti. Mesleğe 15 yaşındayken karikatür çizerek adım atan Cihan Demirci’nin ilk karikatürleri 1978 yılında Fırt dergisinde yayınlandı.
Karikatürcülüğüne yazarlığı da ekleyen Cihan Demirci’nin ilk imzalı yazısı Haziran 1980’de Gırgır dergisinde çıktı. Profesyonel mizah yazarlığına 1981’de Ses dergisinin Atmaca mizah ekinde başladı. Daha sonra 1982-1986 yılları arasında Güldürü Üretim Merkezi’nde (GÜM) Türk Mizahının en önemli ustalarıyla birlikte hem çizer hem de yazar olarak çalışma fırsatı bulan Cihan Demirci bu dönemde Güneş, Hürriyet, Milliyet gazetelerine yazıp çizdi ve çeşitli televizyon programlarında metin yazarlığı yaptı.
Sonrasında Gırgır, Fırt dergilerinde çalışan Demirci 1988-89 yılları arasında Gazete adlı gazetede köşe yazarlığı yapıp bu gazetenin verdiği “Mazete” adlı mizah ekinde yazıp çizdi. 2 yıla yakın bir süre Fransa’da Paris’te yaşadı. 1992-93 yıllarında Milliyet Yayınlarında Yorgan, EP ve sonrasında Hey dergilerinde çalışan Cihan Demirci, daha sonra Günaydın gazetesine bir grup meslektaşıyla “Pes” adında bir mizah eki hazırladı. 1996’da gene bir grup arkadaşıyla Panik isimli mizah dergisini çıkardı.
1995’te Cumhuriyet gazetesinde başladığı Laforizmalarını 1997-2002 arasında Milliyet gazetesinde Melih Aşık’ın köşesinde sürdürdü. 1999 yılında Radyo Cumhuriyet’e “Damdaki Mizahçı” adlı bir radyo programı hazırladıktan sonra 2000 yılı başlarında Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
2002-2004 yılları arasında 3 yıl boyunca TRT-FM radyosuna 157 bölüm süren mizahi bir radyo programı hazırlayıp sundu. Miço ve Mobidik adlı çocuk dergilerine, Radikal-İki, Birgün-Pazar eklerine, Cumhuriyet-Kültür sayfasına, Kum, İmge-Öyküler, Bizden Haberler, Forum-Edebiyat gibi dergilere yazdı. Müjdat Gezen Sanat Merkezinde (MSM) “Mizah Kültürü” adlı dersin öğretmenliğini yaptı. Bakırköy Belediyesi-Basad ve Mizah Üretenler Derneği tarafından 2005 yılında “Yılın Mizah Yazarı” seçildi. Nehar Tüblek Karikatür yarışmasında 2007 ve 2009 yıllarında “Nehar Tüblek Özel Ödülü” ile “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti” ödüllerini kazandı.
İlki 1981 yılında İstanbul’da olmak üzere bugüne dek; İstanbul, İzmir, Ödemiş’te 2’şer kez, Ankara, Sinop-Ayancık, Marmaris, Kaş, Alanya ve Milas’ta birer kez olmak üzere toplam 12 kez karikatür sergisi açtı. 2010 yılında çizerliğinde 32, yazarlığında ise 30. yılı geride bıraktı. Son yıllarda ağırlıklı olarak çocuklar için kitaplar hazırlıyor. Son 17 yılda 750’nin üzerinde söyleşi, imza günü, panel, atölye çalışması gibi çeşitli etkinliklere katıldı. 2010 yılında Cumhuriyet gazetesinde “Çiziyet” başlığı altında günlük karikatür çizdi, halen Cumhuriyet’in “Cumartesi” mizah sayfasında yazarlık yapıyor, internette; Mizah Haber, Damdaki Mizahçı gibi bloglar hazırlıyor.
Yarattığı kendine özgü mizah tarzıyla dilimize ve argomuza başta “Geyik Muhabbeti” olmak üzere pek çok deyim, terim ve kelime kazandırmış olan Cihan Demirci’nin ilki 1985’te olmak üzere bugüne kadar yayınlanmış 38 kitabı bulunuyor. http://cihan-demirci.blogspot.com