Hayali aracısız doğal ürün
4. Gıda Topluluğu Çalıştayı’nda üreticiler ve tüketiciler buluştu.
Hazal Ocakİstanbul’da düzenlenen 4. Gıda Topluluğu Çalıştayı’nda Türkiye’nin dört bir yanından üreticiler doğal ürünlerini tüketiciyle buluşturdu. Kars’tan Kocaeli’ne kadar çalıştaya katılan üreticilerin ortak amacı ise doğal ürünleri aracısız tüketiciye ulaştırmak.
Kadıköy’deki Barış Manço Kültür Merkezi’nde aralarında Yeryüzü Derneği, Bursa Gıda Topluluğu, Silivri Gıda Topluluğu, Yeryüzü Kooperatifi, Yeşil Düşünce Derneği’nin de bulunduğu 18 kurum tarafından düzenlenen 4. Gıda Toplulukları ve Kooperatifi Çalıştayı’na katılan ve Kocaeli Karamürsel’in bir köyünde ziraat mühendisi oğlu Levent Karabudak’la yaşayan Vicdan Karabudak tüm ürünlerini kendi bahçelerinden yaptıklarını anlattı. Kimya öğretmeni olan Karabudak, emekli olunca köye yerleşmiş. Karabudak, kendi yetiştirdikleri meyvelerden şekersiz reçel yaptıklarını belirterek “Hobi olarak başladık artık işimiz oldu. Şimdi oğlumla beraber sirke, erişte, tarhana yapıyoruz. Hepsi de organik” dedi. Karabudak’ın oğlu Levent Karabudak da yaz kış köyde yaşadıklarına değindi.
29 yaşındaki Fethiye Sayarer de bir süre endüstri mühendisliği yaptıktan sonra Seferihisar’a yerleşip 50 yıllık aile mandalina bahçesinde işe koyulmuş. Sayarer, “Şu an amacımız üreticiden direk alıcıya ürünlerin, meyvelerin sebzelerin aracısız ulaşması. Benim hayalim bu doğal ürünlere herkesin bir şekilde ulaşabilmesini sağlamak” dedi.
YOLDAŞ OLUYORUM
Kars’ın Bağtepe köyünden gelen Kurban Ot, peynir üreticisi. Ot, aileden 3 kuşak süt ürettiklerini belirterek “2 kuşak da peyniri bir dönem peynir yaptık. Köyde bir mandırada ortak üretim yapıyoruz. Ürünleri de eşle dostla paylaşıyoruz. Başka işler de yapıyorum. Gelene gidene yoldaş oluyorum” dedi.