Havuz müteahhitleri 3.havalimanına ismi buldu

Sır gibi saklanan İstanbul’daki üçüncü havalimanının ismi, Erdoğan Çankaya’ya çıktıktan sonra bir törenle açıklanacak.

cumhuriyet.com.tr

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve temeli iki ay önce Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından atılan üçüncü havalimanının ismi netleşti. Buna göre, sır gibi saklanan ismin, “Recep Tayyip Erdoğan” olduğu bildirildi. Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre;  Başbakan Erdoğan’ın, tartışma konusu olmaması için ismi açıklamak istemediği belirtildi. İsmin, Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının ardından kamuoyuna açıklanması planlanıyor.

İSMİ ORTAKLAR KOYDU

İddiaya göre, 3. havalimanının temeli atılmadan önce ismi konusunda da uzun soluklu çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile projeyi üstlenen firmalar tarafından gerçekleştirildi. Bu çerçevede, Mevlana, Fatih, Kanuni, Atatürk gibi birçok isim üzerinde duruldu. Ancak, bu isimler üzerinde uzlaşma sağlanamadı. Projeyi gerçekleştiren ortaklar ise, üçüncü havalimanının isminin RTE olmasını önerdi. Yani, üçüncü havalimanının, Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı olması teklif edildi. Bu teklif hükümet üyeleri tarafından da kabul edildi. Ve ismin temel atma töreninde Başbakan Erdoğan tarafından açıklanması kararlaştırıldı.

"MİLLETİN A.'SINA KOYACAĞIZ' DEMİŞTİ

Toplam maliyeti 10,2 milyar Avro olması öngörülen üçüncü havalimanının inşaatı, başta Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat olmak üzere, kamuoyunda havuz müteahhitleri olarak bilinen hükümete yakın şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Özellikle Sabah ve ATV satışı için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuzun deşifre olmasının ardından sözkonusu firmaların isimleri gündemden hiç düşmedi. Özellikle Mehmet Cengiz’in, “milletin A.’sına koyacağız” şeklindeki sözleri uzun süre tartışma konusu oldu. Bu tartışmalar dolayı, üçüncü havalimanının isminin bir süre gizlenmesi kararlaştırıldı.

HAVUZ MÜTEAHHİTLERİ

Proje, Kolin, Cengiz, Limak, Kalyon ve Mapakonsorsiyumu tarafından yürütülüyor. Havalimanı inşaatı sona erdiğinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir-çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, dört etapta tamamlanacak.