Havalimanlarına acil kalp sağlığı desteği
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) yıllık yolcu kapasiteleri toplam 58 milyonu bulan İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Havalimanları'nda acil kalp sağlığı hizmetlerinde kullanılması için toplam 16 adet elektroşok cihazı bağışladı.
cumhuriyet.com.trTKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de her yıl yüz kişiden 48'inin kalp damar hastalıkları nedeniyle öldüğünü belirtti.
Kalp krizlerinde ilk 5 dakikanın yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Erol, havalimanlarının hızla artan uçuş sayıları ve yolcu sayısı nedeniyle kalp krizi vakalarında artış görüldüğünü, yolcu sağlığı açısından havalimanlarında önlem alınmasının zorunlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çetin Erol, şunları kaydetti:
''TKD, yolcu yoğunluğunun en yüksek olduğu, yıllık yolcu kapasitesi toplam 58 milyonu bulan İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Havalimanlarına ani kalp durmalarında ilk 5 dakikada müdahale edildiğinde kalbi yeniden çalıştırabilen, tıp eğitimi olmayan insanların da güvenle kullanabildiği otomatik elektroşok aygıtlarından (AED) 4'er adet bağışladı. Çünkü bu aletlerle zamanında etkin müdahale ani kalp durmalarında yüzde 80'e varan oranda hayatta kalma şansı sağlıyor. AED cihazlarının kullanılması için 4 havalimanında 8'i doktor toplam 87 personeli de eğiterek hazırladık.''
Prof. Dr. Erol, bu projenin Devlet Hava Meydanları İşlemesi, özel havalimanları işletme kuruluşları ve havalimanlarında acil sağlık hizmetleri sağlayan Tezmed Port Clinic'in işbirliğiyle gerçekleştirildiğini de belirtti.
Erol, Atatürk Havalimanı'na Dış Hatlar Gidiş ve Geliş terminallerine birer adet, İç Hatlar Terminaline de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet AED cihazı yerleştirdikleri söyledi.
Yılda 150 bin kişi kalp krizinden ölüyor
TKD Aritmi Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Sedat Köse de, tüm kalp damar ölümlerinin yüzde 50'sinin ani ölüm olduğunu ifade ederek, ''Maalesef ilk atakta bu olayı yaşayan kişilerin sadece yüzde 5'i hayatta kalabiliyor. Türkiye'de ise yüzde 1'i hayatta kalıyor. Kalp damar hastalarının üçte ikisi hastane dışında hayatını kaybediyor'' dedi.
Köse, ABD'de her 2 dakikada bir, Türkiye'de ise her 3 dakikada bir kişinin ani kalp durması sonucu öldüğünü, aynı nedenle bir yılda hayatını kaybedenlerin sayısının 150 bine yakın olduğunu belirtti.
Ani kalp durması sonucu ölümlerin yüzde 80-90'ının kalbin ritm bozukluğundan kaynaklandığını da dile getiren Doç. Dr. Sedat Köse, bunun önlenmesi için de erken müdahale, erken kalp masajı, erken elektroşok ve erken hastaneye naklin büyük önem taşıdığını söyledi. Doç. Dr. Köse, AED cihazlarıyla erken şoklamanın hastanın hayatta kalmasını sağlayan en önemli faktör olduğunu ifade ederek, ilk 8-10 dakikada mutlaka şoklamanın hastaya uygulanması gerektiğini vurguladı.
Ani kalp durmalarında bir dakika içinde elektroşok uygulanması durumunda hastanın yüzde 90, 2 dakika içinde müdahale edilirse yüzde 80 hayatta kaldığını, müdahale 10 dakikada geçince yapılması durumunda hayatta kalma oranının yüzde 10'a kadar düştüğünü anlatan Doç. Dr. Köse, AED cihazlarının hastanın yüzde 20-90 oranında hayatta kalmasını sağladığını, dünyada her yıl bu sayede 50 bin kişinin ölümden kurtulduğunu söyledi.
TKD Gelecek Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene de, ani kalp durmalarında AED cihazlarının hayat kurtardığını belirterek, bu cihazların havalimanı, yolcu terminalleri gibi kalabalık yerlerde bulunmasının önemine dikkat çekti.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan TDK Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, bir soru üzerine AED cihazlarının kolay kullanılabildiğini, fiyatının yaklaşık 3 bin dolar olduğunu ve 1-3 kilogram ağırlığında olması nedeniyle kolayca taşınabildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Erol, yapılan çağrılar üzerine diğer havalimanlarında da kampanyanın yaygınlaştırılması için çalıştıklarını belirterek, vatandaşlara da kalp damar hastalıklarından korunmak için ''Lütfen az yiyin, çok hareket edin'' çağrısı yaptı.