Havadan 7.3 milyar lira geldi
Parasını döviz mevduatına yatıran doların 2.50 TL ile zirve yaptığı 6-13 Şubat haftasında kur farkından 7.3 milyar liralık kazanç elde etti.
Pelin Ünker / Cumhuriyet EkonomiMerkez Bankası ile ilgili faiz tartışmalarının had safhaya ulaştığı 6-13 Şubat haftasında dolar 2.50 TL’yi görerek zirve yaparken, bankalarda döviz mevduatı olanlar da kazançlarına kazanç kattı.
Söz konusu haftada bankalardaki toplam yabancı para mevduatı TL cinsinden 398 milyar liradan 404.7 milyar liraya yükseldi. Dolar cinsinden bakıldığında ise 162 milyar 841 milyon dolardan 162 milyar 606 milyon dolara geriledi. Buna göre kurun ortalama 2.444 seviyesinde olduğu bir önceki haftaya göre dolar cinsinden döviz mevduatı azalsa da TL cinsinden artış yaşandı. Kur farkından elde edilen kazanç 7.3 milyar lirayı buldu. Eğer 6-13 Şubat’ta kur aynı seviyelerde kalsaydı TL cinsinden yabancı para mevduatı 397 milyar 409 milyon lira olacaktı. Yani kur farkı nedeniyle mevduat sahipleri kazancını katladı.
Merkez Bankası’na göre TL mevduatlar da 8.1 milyar lira artışla 660 milyar 753 milyon liraya yükseldi. Bu da dövizi yüksek kurdan bozduranın TL mevduatına yöneldiği şeklinde yorumlanabilir. Veriler ayrıca mevduat bankalarında hem şirketlerin hem de vatandaşın dolar cinsinden yabancı para mevduatının arttığını gösteriyor. Toplamda yaşanan düşüş ise bankalararası mevduattan kaynaklanıyor. Bankalararası yabancı mevduat bir haftada yüzde 7.11 azalırken, bu da Türk bankalarından yurtdışı bankalara para çıkışı olabileceğini ifade ediyor.
Riskten kaçan alıyor
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, 6-13 Şubat haftasında faiz tartışmaları nedeniyle kurda çok sert yükselişler yaşandığına işaret ederek “Bu dönemde gerek şirketler gerekse vatandaş korunma amaçlı, riskten kaçınmak için döviz mevduatına yönelmiş olabilir. Döviz açık pozisyonunu kapatmak isteyen şirketler dolar daha da yükselecek endişesiyle alım yapıyor” dedi. Bürümcekçi, mevduatlardaki artışın bir nedeni olarak da önceki dönemde yaşanan çözülmeyi gösterdi. “Geri çekilmeler sonrası alım gelmesi normal” diye konuşan Bürümcekçi, alımların yurtiçinden kaynaklandığını vurguladı.