Havada metan kokusu var
Bilim insanları, Kuzey Buz Denizi’nin dibinden yüzeye çıkan milyonlarca ton metan gazının atmosfere yayıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, metan gazının karbondioksitten 20 kat daha fazla zararlı bir sera gazı olduğunun altını çizildi.
cumhuriyet.com.trBilim insanları, Kuzey Buz Denizi’nin yatağındaki metan gazının küresel ısınmanın etkisiyle yüzeye doğru çıkıp atmosfere yayılmaya başladığını belirledi. Metan gazının karbondioksitten 20 kat daha fazla zararlı bir sera gazı olduğunun altını çizen bilim insanları, buna, denizin dibindeki, sürekli donmuş durumda olan ve metan gazının yukarı çıkmasını engelleyen bir kapak görevi gören toprak tabakasının bazı bölgelerinin erimesinin neden olduğunun altını çizdi. Kuzey Buz Denizi’nin dibinde dünyadaki kömür yataklarındaki toplam kömür miktarından daha fazla metan gazı bulunduğunu belirten, bölgede gemiyle araştırma yapan ekipten Orjan Gustafsson şunları söyledi: “Denizin dibindeki donmuş toprak tabakasında aşırı ısı nedeniyle delikler oluşmuş. Ve bu delikler gazın yukarılara çıkmasına izin veriyor. Metan gazı salınımının neden olduğu köpürmelere, kabarcık birikintilerine tanık olduk.”
Milyonlarca ton
İsveç’teki Stockholm Üniversitesi’nden Gustafsson, bazı bölgelerde geçmiştekinin 100 katına yakın metan gazına rastladıklarını belirterek, milyonlarca ton metan gazının atmosfere salınımının söz konusu olduğunun altını çizdi. Son 20-30 yılda bölgedeki sıcaklık ortalamasındaki dört derecelik artışın buzlarda önemli ölçüde erimeye neden olduğunu anımsatan Gustafsson, metan gazı salınımının sıcaklığı daha da arttırdığını, bunun da dipteki toprak tabakasındaki erimeyi yaygınlaştırıp daha fazla metan gazının yüzeye çıkmasına neden olacağını, başka deyişle bir kısırdöngünün içine girildiğini söyledi.
(The Independent)