Havaalanı için mal varlıklarına ipotek konuldu

Sportif amaçlı faaliyetler için yaptırılan ve uzun süredir kullanılmadığı belirtilen havaalanına Milli Emlak Genel Müdürlüğünce tahakkuk ettirilen yaklaşık 414 bin 728 lira kira bedeli ve gecikme faizini ödeyemeyen kulüp yetkililerinin mal varlıklarına ipotek konulduğu bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Edinilen bilgiye göre, 1988 yılından bu yana faaliyet gösteren Samsun Sportif Havacılık Kulübü'nün kullandığı 19 Mayıs ilçesindeki Engiz Havaalanı'nın hangar ve tesislerinin bulunduğu alanın Hazine'ye ait olması nedeniyle 1999 yılından geçerli olmak üzere Milli Emlak Müdürlüğünce 59 bin lira kira bedeli tahakkuk ettirildi.

Faizleriyle birlikte 414 bin 728 lirayı bulan ödeme, kulüp yöneticilerince gerçekleştirilemeyince havaalanındaki faaliyetler de durduruldu. Aradan geçen zaman içerisinde hangarlardaki uçaklar çürümeye terk edilirken, yapılan girişimler sonucunda arazinin Milli Emlak Müdürlüğünden, İl Özel İdaresine devri gerçekleştirildi. Ancak kira bedeli ve birikmiş faizi kulüp yöneticilerinde ödenmedi.

Samsun Sportif Havacılık Kulübü yöneticisi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, 1999 yılından bu yana kendilerinden 59 bin lira olan kira bedeli faizleriyle birlikte 414 bin 728 lira olarak istendiğini belirterek, ödeme imkanı bulamadıkları için bütün kulüp yöneticilerinin mal varlıklarına ipotek konulduğunu söyledi. Havacılık adına Samsun'da ve Türkiye'de önemli hizmetler yaptıklarını belirten Kolbakır, sorunun çözümü için çıkış yolu aradıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Uçaklarımızı kendi imkanlarımız ile imal ettik. Ceza nedeniyle çok zor durumda kaldık. Evimiz, otomobillerimiz, üzerimize kayıtlı neyimiz varsa ipotek altında. Otomobilimi değiştirmek istesem dahi satamıyorum. Çok zor durumda kaldık. Burada ticaret yapmadık. Sadece havacılık alanında çalışmalarda bulunduk. Bu parayı ödeyecek durumumuz yok. Sivil havacılık adına panayırlar düzenleyerek Türkiye'nin bu konuda adını dünyaya duyurduk.

Samsun havacılık alanında merkez haline gelmişti. Ancak yıllar sonra bizden kira istediler. Bize burası tahsis edilirken böyle bir sorun yoktu. Bu nedenle kulüp olarak havaalanını boşalttık. Havaalanı atıl duruyor. Uçaklarımız ise çürümeye başladı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bizden istenen bedel her geçen gün artıyor. Konunun çözüme kavuşturulması için mahkemeye müracaat ettik. Çözüm bekliyoruz.'' Havaalanının hangar ve sosyal tesislerinin de çürüdüğünü ifade eden Kolbakır, bu konuda ilgili ve yetkili kişilerden kendilerine sahip çıkmalarını beklediklerini söyledi.