"Hava kirliliğinin nedeni çarpık kentleşme"
Tekirdağ Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan, Tekirdağ'da hava kirliliğinin yüksek oranda olmasındaki en önemli faktörün, çarpık yapılaşma nedeniyle hava akımının tam sağlanamaması olduğunu bildirdi.
cumhuriyet.com.trMehmet Ceyhan, yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da doğal gaz kullanımının yaygınlaşmadığını ve yüksek düzeyde fosil yakıt kullanıldığını söyledi.
Tekirdağ'da hava kirliliğinin yüksek oranda olmasındaki en önemli faktörün, çarpık yapılaşma nedeniyle hava akımının tam sağlanamaması olduğunu belirten Ceyhan, şöyle konuştu:
''Binalar arasında rüzgar akımı sağlanamayınca biriken kirli hava şehirden atılamıyor. Bunun yanında binalarda yalıtımın yeterli olmaması, tam yanmayı sağlayacak kazanların seçilmemesi, ekonomik olarak daha ucuz ve kalorisi düşük yakıtların tercih edilmesi ve imardaki bir takım eksiklikler de hava kirliliğine neden olan faktörler arasında yer alıyor.''
Kentte hava kirliliğinin artması üzerine Mahalli Çevre Kurulu'nun önceki gün toplandığını ifade eden Ceyhan, ''Toplantıda, daha kaliteli kömür kullanılması, doğal gazın kurumlardan başlayarak yaygınlaştırılması ve kontrollerin sıklaştırılması gibi önlemler alınması kararlaştırıldı'' dedi.
Çorlu ve Çerkezköy'deki fabrikaların hava kirliliğini etkilemediğini bildiren Ceyhan, fabrikalardaki denetimlerin sürdüğünü, ancak kentteki hava kirliliğinin azaltılması için imar yapısının değişmesinin şart olduğunu kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Aralık 2009'a ait hava kalitesi verilerinde en yüksek kükürtdioksit oranı Tekirdağ'da çıkmıştı.