"Hava kirliliği artabilir"

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bayram, sıcaklık artışı ve iklim değişikliğinin, özellikle havadaki ozon ve toz zerreciklerinin artışına yol açarak hava kirliliğini artırabileceğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

''Amerika Göğüs Hastalıkları Derneği'' tarafından Amerika'nın New Orleans kentinde düzenlenen, ''İklim Değişikliğinin İnsan Sağlığına Etkileri'' adlı çalıştayına katılan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bayram, çalıştaya bölgesel ve ulusal solunum hastalıkları derneklerinden bilim insanları ile konu üzerinde çalışma yapan araştırmacıların katıldığını belirtti.

Çalıştaya Türkiye'yi temsilen Türk Toraks Derneği adına katıldığını ve çalıştayda, iklim değişikliğinin sağlık üzerine etkilerinin çeşitli boyutlarıyla, konularında uzman araştırmacılar tarafından ortaya konduğunu anlatan Bayram, çalıştayda ele alınan konulara ilişkin bilgi verdi.

Bayram, küresel ısınmada en büyük rolün, karbondioksit, metan ve nitröz oksit gibi sera gazlarının düzeylerindeki artışta olduğu, sera gaz emisyonlarının son 40 yılda yüzde 70 oranında arttığını bildirdi.

Isı artışının 21. yüzyılın sonunda 2.3–6 derece olmasının beklendiğini, kuzey yarım küredeki kar örtüsünün giderek azaldığını ve deniz seviyelerinin küresel ölçekte arttığını anlatan Bayram, iklim değişikliğinin doğrudan sağlığı etkileyebileceğini vurguladı.

Bunun özellikle solunum sistemi, kalp-damar hastalıkları ve beyin hastalıklarına bağlı ölümlerde artışta etkili olduğunu belirten Bayram, şunları söyledi:
''İklim değişiklikleri bazı bölgelerde kuraklık, bazı bölgelerde de yağış artışlarına yol açabilecek, bu durumun bir yandan ekosistemdeki biyolojik çeşitliliği etkileyerek alerjik potansiyeli yüksek yeni bitkilerin ortaya çıkmasına yol açabilecek. Yeni çeşitli böcek ve zararlılarla geçen bulaşıcı hastalıkların oranını artırabilecek.
Kuraklık veya kötü çevre koşullar nedeniyle su ve gıda kaynakları olumsuz etkilenebilecek. Bunun sonucunda göç ve yer değiştirme gibi sosyal hareketler ortaya çıkabilecek ve insanların bundan olumsuz etkilenebilecek. Sıcaklık artışı ve iklim değişikliği özellikle havadaki ozon ve toz zerreciklerinin artışına yol açarak hava kirliliğini artırabilecek.''


''Çölleşme artacak"


Prof. Dr. Bayram, yağışların azalmasına bağlı olarak çölleşmenin artacağını, çöllerden kaynaklanan kum fırtınalarının dünyanın diğer bölgelerini de olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
Bunun solunum sistemi hastalıkları açısından kronik nefes darlığı, astım, alerjik nezle ve diğer alerjiler ile zatürre ve viral solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığının artabileceğine dikkat çeken Bayram, bu hastalıklara bağlı ölümlerin artabileceğini dile getirdi.

İklimde görülen değişikliklerin yavaşlaması ve önlenmesi için acil girişimlerde bulunulması, bunun için hükümetlerin acil önlem alması gerektiğini belirten Bayram, şöyle konuştu:
''İklim değişikliğinin, sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin anlaşılması ve bu etkilerin önlenmesine dönük olarak daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bu amaçla uluslararası kurumların desteği ile gerek gelişmiş, gerekse de gelişmekte olan ülkeleri kapsayan çok merkezli çalışmalar yapılması için girişimde bulunuldu.''