Hattuşa'da 'devlet' çıktı
Boğazkale mevkisinde Hattuşa antik kentinde yapılan kazılarda Hititler'e ait bir devlet binası bulundu. Boğazkale kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, Sarıkale ile Yenicekale olarak adlandırılan bölgenin arasında kalan platonun ortasında bulunan Hitit devlet binasını yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından ortaya çıkardıklarını söyledi.
cumhuriyet.com.trKazılarda tarihi bina içerisinde tabak, kâse ve vazo gibi seramik parçalar bulduklarını anlatan Schachner, “Hititler’e ait devlet binası olduğunu tahmin ettiğimiz yapıda kazı çalışmalarımız sürüyor. Bulduğumuz seramik parçaları ve diğer eserler, Boğazköy Müzesi’nde sergilenecek en nadide eserler arasında yer alacak” dedi.
Türkiye’nin ilk arkeolojik kazıları arasında yer alan Hattuşa kazılarının 102 yıldır sürdürüldüğüne dikkat çeken Schachner, bugüne dek yapılan çalışmalar sonucunda tarihi başkent Hattuşa’nın yüzde 30’unun gün ışığına çıkarıldığını bildirdi.
15 Kişilik Ekip
Özel şirketlerin sponsorluğunda, 15 kişilik bir kazı heyetiyle yürütülen çalışmalarda Hititler’e ait önemli bulguların ortaya çıkarıldığını ifade eden Schachner şöyle konuştu: “Kazıların sürdüğü Sarıkale mevkii, Hattuşa’nın önemli yerleşim yerlerinden. Yaptığımız kazılarda Hitit tarihine ışık tutan önemli yerleşim katmanlarına rastladık. Bu yılki çalışmalarımız neticesinde Hititler ve öncesindeki yerleşimlere ait pek çok eseri Boğazkale Müzesi’ne kazandırmayı hedefliyoruz.”