Hatay’daki Expo 2021’in teması “Medeniyetler Bahçesi” olacak
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’da gerçekleştirilecek olan dünyanın en büyük fuar organizasyonlarından Expo 2021 ile 1 milyondan fazla turistin gelmesini beklediklerini söyledi. Savaş, Antakya Defne ve Arsuz İskenderun bölgelerinde yapılması planlanan 2 ayrı EXPO bahçesinin 2021 Nisan ayında açılacağı duyurdu.
İlayda KayaLütfü Savaş, dün Beşiktaş’taki bir otelde gazetecilerle bir araya gelerek Hatay’ın ev sahipliği yapacağı Expo 2021 Fuarını anlattı. Fuarın temasının “Medeniyetler Bahçesi” olacağını kaydeden Lütfü Savaş, “Expo 2021’in Hatay’da yapılması kararı 21 Ocak 2017’de Almanya’da verildi. Ekiplerimiz tarih belirlendiğinden beri aralıksız çalışıyor. Yaklaşık 325 dönümlük alanın projeye ayrıldı. Hatay, 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapıyor. Öte yandan endemik bitkiler konusunda çok zengin illerden birisi, 2500 çiçeği var. 250 civarında kendine has çiçeği var. Tüm bu kavramlarla kendine has bir şehir olduğunu söylüyor. Hatay’da 600 çeşit yemek çıkabiliyor. UNESCO’nun gastronomi şehirlerinin en başarılısı olmasını istiyoruz” dedi. Savaş, proje için hazırlanan botanik bahçenin, 6 ay boyunca Hatay’da diğer ülkelerin bahçeleriyle birlikte sergileneceğini söyledi.
“100 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI”
EXPO 2021 için yaklaşık 100 milyon TL bütçe ayrıldığını vurgulayan Savaş, “Bunu kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Biraz borçlanıyoruz, biraz kendi öz kaynaklarımızdan tasarruf ederek buraya aktarıyoruz. Faaliyetlerimizi tüm dünya görüyor. EXPO’nun şehre uzaklığı 2.2 kilometre. Yeni imara açılan bir bölge. Biz sadece alanla değil, altyapısıyla da ilgileniyoruz” diye konuştu. Antakya Defne ve Arsuz İskenderun bölgelerinde yapılması planlanan 2 ayrı EXPO bahçesinin Hatay’ın 5’te 3’üne hitap ettiğini söyleyen Savaş, “Antakya ilçesinde önemli ve zengin bir bölge. EXPO, içerisinde çok güzel bir fuar alanı yapıyoruz. Hatay gastronomi şehir olduğu için ona göre de şekillendireceğiz. Seralar kuracağız ve lokantalar açacağız. Özellikle İskenderun tarafında gastronomi şehirlerinin hem bahçesi hem lokantası olacak. Antakya’da ise yemeklerimizi paylaşacağız” diye konuştu.
“EXPO, HATAY’IN GÖRÜNEN YÜZÜ OLACAK”
Suriye’deki iç savaştan önce Hatay’ın yılda 360 bin turist ağırladığını kaydeden Savaş, EXPO ile bunu 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Expo 2021 çok önemli bir vitrin olacak. Tempolu çalışıyoruz. Özellikle Suriye meselesinde ekonomi gittikçe 5-6 seviye düşmüş durumda. Biz kalkınmada 4. sıradaydık ve 6’ya düşüyoruz. Yıllık gelirimiz, 7 bin Dolar’ın üstündeyken 6 bin Dolar’ın altına düştü. EXPO ile birlikte daha öteye taşınmak istiyoruz. EXPO görünen yüzümüz olacak” dedi.
“LONDRA, PARİS NE KADAR GÜVENLİYSE HATAY DA O KADAR GÜVENLİ”
Hatay’daki yurttaşların, EXPO’yu merakla beklediğini söyleyen Savaş, “8 Yıldır yaşanan Suriye sorunu var. Hatay nüfusu 1 milyon 600 bin 500 bin civarında Suriyeli var. Hataylılar Suriye’de iç karışıklığın bitmesini ve Suriyelilerin evlerine dönmelerini istiyorlar. Bizde Hataylılara bu süreçte EXPO ile motivasyon yüklemek istiyoruz. Hatay’ın güzelliklerini dünyayla paylaşmak istiyoruz. Hatay savaş bölgesi olarak gözükebilir. Biz orada savaşın gölgesinde, savaşın psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sıkıntılarını yaşadık ama Hatay’da hiçbir zaman savaş olmadı. İstanbul, Ankara, Londra, Paris ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli. Şehir merakla bekliyor aslında çok heyecan yok çünkü 8 yıllık bir travma var, Suriye tarafından esen rüzgardan dolayı. EXPO ile ekonomik ve psikolojik motivasyon sağlamak istiyoruz. Hatay yenilenmeye açık bir şehir. Hatay’da Hem geleneksel tarihi yapılarını tanıtıyoruz hemde yenilikler kazandırıyoruz. Eksiklerimizi gidermek için sadece EXPO yapmıyoruz. Ayrıca şehirde yollara bakıyoruz her açısıyla ilgileniyoruz” diye konuştu. Açıklamaların ardından Savaş salona getirilen künefeleri şerbetleyerek gazetecilere ikram etti.