'Hatalı' bağışıklık reaksiyonu tüberküloza yarıyor

Kaliforniya Üniversitesi bilim insanları bağışıklık sisteminin “hatalı” bağışıklık reaksiyonu nedeniyle tüberküloz gibi bakterilerin bedende yayılabildiklerini saptadı.

cumhuriyet.com.tr

Ağır enfeksiyonlu hastalarda üreyen bir protein, enfeksiyonla mücadele etmek yerine virüslere saldırıyor. Her yıl yaklaşık olarak 8,5 milyon kişiye tüberküloz bulaşmakta.

Science dergisinde yayımlanan sonuçlar, virüslerin, bedeni bakteriyel enfeksiyonlara karşı niçin daha yatkın hale getirdiğini açıklıyor. Tüberküloz enfeksiyonlarının ilkbaharda zirve yapması da kış aylarındaki virüslerle ilişkili olabilir. Robert Modlin ile çalışan araştırmacılar bu fenomeni ilk önce cüzam hastalığında tespit etmişler. Bu hastalık tüberküloz bakterilerinin benzerleriyle ortaya çıkıyor. Cüzam hastalarındaki cilt yaralarının incelenmesi sırasında iki farklı bağışıklık proteini saptanmış. Hastalıkları pek ağır olmayan kişilerde saptanan interferon gamma proteini, bakterilere karşı bir bağışıklık reaksiyonuyla ilişkilendirilir. Oysa ağır hastalardaki Interferon beta proteini virüs reaksiyonuyla bağlantılıdır.

Daha ayrıntılı incelemelerle de Interferon betayla ilgili genlerin, ağır hastaların kanında daha fazla bulunduğu ortaya çıkmış. Ağır enfeksiyonlarda beden virüse saldırır gibi reaksiyon gösteriyor diyor bilim insanları. Bu reaksiyonda bakteriler zarar görmeden, hücrelerde çoğalmaya devam edebiliyor. Fakat interferon beta bakterilerle savaşımda etkisiz kalmakla birlikte interferon gammanın etkinliğini de bloke ediyor. Modlin’e göre sonuçlar, bir proteinlerden birinin azalması veya çoğalmasına bağlı olarak hastalığın ağırlaşmasına neden olabileceğini gösteriyor. Belli başlı interferon reaksiyonlarını bloke eden ya da güçlendiren tedavi olanakları geliştirerek bakteriyel enfeksiyona karşı daha etkili bir strateji geliştirebiliriz diyor araştırmacı.