Hastalıklara karşı aşılı fide

Türkiye'de örtü altı sebze üretiminde önemli bir yeri olan Antalya'nın Kumluca ilçesinde, son yıllarda çiftçilerin hastalıklara karşı daha dayanıklı olan aşılı fideleri tercih ettikleri bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Kumluca'da 250 dekar alanda, 14 fide üretim tesisiyle yılda 300 milyon civarında fide üretimi gerçekleştiriliyor. Son yıllarda fide üretim tesislerinde hastalıklara daha dayanıklı olmaları dolayısıyla çiftçiler tarafından tercih edilen aşılı fide üretiminde de önemli bir artış gözleniyor.

Kumluca Tarım ilçe Müdürü Erdem Erman yaptığı açıklamada, Kumluca'nın sadece örtü altı sebze üretiminde değil, fide üretiminde de Türkiye genelinde önemli bir yere sahip olduğunu, bu sektöre son yıllarda, çiftçiler tarafından hastalıklara karşı daha dayanıklı olmaları dolayısıyla aşılı fide üretimlerinin de eklendiğini söyledi.

İlçedeki modern fide tesislerinde son derece sağlıklı ve kaliteli fide üretimlerinin gerçekleştirildiğini anımsatan Erman, örtü altı sebze üretiminin yanı sıra fide üretimiyle de ülke ekonomisine önemli bir girdi sağlandığını kaydetti. Erman, şunları söyledi:
''Son yıllarda gıda güvenliği ve kalıntısız üretim modellerinin araştırılmasıyla birlikte, üreticiler tarafından ilaç kullanılmadan biyolojik üretimin benimsendiği üretim modelleri tercih edilmektedir. Bunun için bölgemiz çiftçileri tarafından ürünler üretirlerken, en az ilaç kullanımının yanı sıra hastalıklara daha dayanıklı çeşitleri tercih ediliyor. Bu araştırmalar, geliştirmeler doğrultusunda da, normal fide üretiminin yanı sıra aşılı fide üretimi ortaya çıkmaya başladı.
Özellikle normal fide üretimiyle ön planda olan ilçemiz, aşılı fide üretiminde de önemli bir noktaya geldi. Çiftçilerimiz aşılı fidenin önemini öğrendikçe daha çok rağbet ediyorlar. Aşılı fidede seçilen yüksek verimli anaçlarla, özellikle topraktan gelebilecek kök hastalıklarına karşı mukavemetli anaçlar tercih ediliyor. Bu sayede çiftçilerimiz daha az ilaç ve az gübre kullanarak üretimlerini yapıyorlar. Böylece de gıda güvenliğine giden yolda birincil üretimde sağlıklı ve güvenli bir üretim gerçekleştirmiş oluyoruz.''

Aşılı fide üretim tesisi sorumlusu Ziraat Mühendisi Aylin Turan da, aşılı fide üretiminde en önemli unsurun anaç seçimi olduğunu vurguladı. Üretim tesisi olarak beş ayrı çeşit anaç kullandıklarını anımsatan Turan, ''Anacın özelliği, diğer normal bitkilere göre toprak altı hastalıklarına karşı dayanıklı olması. Her anacın kendine göre özelliği olduğu gibi, genel olarak aşılı fidenin ortaya çıkması nematod hastalığına karşı oldu. Ancak gelişen süreçte diğer hastalıklara karşı da dayanıklı çeşitler geliştirildi. Çiftçiler aşılı fideyi, ziraat mühendislerinin önerileri, topraklarındaki hastalığa göre tercih ediyorlar'' diye konuştu.

Aşılı fide üretiminin son derece hijyen ve titizlik isteyen bir iş olduğunu aktaran Turan, bu konuda, çalışanlar başta olmak üzere aşılı fidenin üretimin tüm safhasının hijyenik bir şekilde dikkatle izlendiğini belirtti. Fide tesisinin aşı üretim bölümüne çalışanlar dışında kimsenin alınmadığını kaydeden Turan, çalışanların ve özel durumlarla üretim bölümüne girecek kişilerin de girişte hijyen kuralları gereği bazı işlemlerden geçtiklerini sözlerine ekledi.