Hasta kılavuzları hazırlanıyor
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS) Başkanı Prof. Ersin Tan, hekimlere yönelik ''Nöropatik Ağrı Tanı ve Tedavi Kılavuzu''nun ardından hastaların kullanımı için internet sitesiyle hasta kılavuzları hazırladıklarını söyledi.
cumhuriyet.com.trHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS) Başkanı Prof. Ersin Tan, İzmir'de düzenlenen SNAPS toplantısında, merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklar sonrasında ortaya çıkan nöropatik ağrının, normal ağrıdan ayırt edilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Süreğen ağrı türünü incelemek üzere bir araya gelen Türk uzmanların, bir ilki gerçekleştirdi ve dünyanın en kapsamlı ''Nöropatik Ağrı Tanı ve Tedavi Kılavuzu''nu oluşturduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tan, şöyle konuştu:
''Halen hekimler içinde de nöropatik ağrı tedavisinin yanlış bilip uygulayanlar var. Nöropatik ağrı teşhisi konulan hastaların yarısı tamamen yanlış ilaçla tedavi edilebiliyor. Hekimlere ve hastalara nöropatik ağrıyı tanıtabilmek amacıyla 9 ayrı disiplinden 16 uzman ile Nöropatik Ağrı Platformu'nu oluşturduk. 14 Türk tıp derneği de hazırladığımız algoritmayı onayladı. Toplantı ile 9 ayrı disiplinden uzmanlar, burada hem hekimlerin eğitimi, hem halkın eğitimi açısından yeni önerilerde bulunuyoruz. Bundan sonraki yol haritamızı daha da belirginleştirmenin çabası içindeyiz. Nöropatik ağrıyla ilgilenen hekimlerinin ulaşabileceği bir internet sitesi oluşturuyoruz. Halkı bilinçlendirme çalışmaları kapsamında, hastalara yönelik internet sitesiyle hasta kılavuzları hazırlıyoruz. Tedavi için en önemli şey hastalığı tanıyabilmek. Hasta, yanma, uyuşma, karıncalanma elektrik çarpmasına benzer ağrı şikayetiyle gelebilir. Hasta kılavuzu okuduğunda, ağrısının, standart ağrıdan farkları bulunduğunu ve tedavisinin de basit ağrı kesicilerden farklı ilaçlarla yapıldığını anlayabilecek. Hedefimiz hastalarımızı yönlendirmek.''
"Hastanın kayıp ve sıkıntıları sona erecek"
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Özyalçın ise hastalık tanı ve tedavi kılavuzlarının, hastaların kolay şekilde uygun tedaviye ulaşmasını sağladığını anlattı.
Nöropatik ağrının, birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Özyalçın, şunları kaydetti:
''Nöropatik ağrı, hem hasta hem yakınları açısından ciddi derecede ilaç tüketimi, iş gücü kaybı gibi sorunlara neden olmaktadır. Disiplinlere dayalı tanı ve tedavi kılavuzlarıyla hastalıkların yanlış tanısı önlenirken, hastaların en uygun biçimde tedaviye ulaşması sağlanıyor. Hastaların boş yere ilaç ve hekim masrafları azalmış olacaktır. Sağlık sistemi üzerindeki bu yük azaltılacaktır, aynı zamanda sağlıklarına kavuşmaları nedeniyle işlerine erken dönmeleri sağlandığından ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır. Kılavuz sayesinde sıkıntılar sona erecek. Hastalar tanı eksikliği, yakınmalarının ciddiye alınmaması nedeniyle sorunun tedavisinde kullanılmayan yöntemlerle tedavi olmaya çalışmakta. Ağrıyı, diğer ağrıdan ayırmak önem taşıyor. Hastaların daha hızlı ve doğru tedavi olanaklarına ulaşmaları amacıyla hazırladık.''
''Ağrının farkına varan hasta hekiime daha çabuk gider"
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva da diyabetik hastaların Türkiye'de toplumun yüzde 7,3'ünü oluşturduğunu, diyabet olgularına diyabetik nöropatinin eşlik ettiğini bildirdi.
Diyabet tanısı konulan hastaların beşte birinde nöropatik ağrı bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Oşar Siva, ''Hastaların büyük çoğunluğu bunun farkında değil. Oysa nöropatik ağrı, nöropatinin erken tanısında da önemli bir bulgu. Ağrının farkına varan hasta hekime daha çabuk gider. Kılavuz ile diyabette ve nöropatik ağrıda hekimi doğru yönlendirmek ve hastanın bir an önce kurtulmasını sağlamayı ve farklı komplikasyonların oluşmasını engellemeyi amaçladık'' diye konuştu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simin Hepgüler, hastaların şikayetlerini doğru anlatamamasının hastalıkların tedavisinde sıkıntılara neden olduğunu kaydetti.
Platform olarak önemli hedefleri arasında Nöropatik Ağrı Hasta Rehberi'ni oluşturmanın bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Hepgüler, ''Hasta rehberi ile hastalar da sıkıntılarının ne olduğunu daha kolay anlayacaklar. Daha uzun süreli ağrı yaşamadan tedavi olacaklar. Doğru teşhis sonrası doğru ilaçlarla hasta daha az sorun yaşamasına yardımcı olacaklar'' dedi.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Nöroloji Kliniği Şef Yardımcısı Doç. Dr. Şerefnur Öztürk ise tanı ve tedavi rehberlerinin önemli faydaları arasında hasta ve hekimleri yanlış uygulamaların sonuçlarından koruma özelliğinin bulunduğunu bildirdi.