Haşim Kılıç vites düşürdü

Yeni üye Kadir Özkaya’nın yemin töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bu kez hükümeti eleştirmekten kaçındı. Kılıç, “Türkiye’de ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapandı” dedi.

cumhuriyet.com.tr

Twitter gibi kararları nedeniyle uzun süredir hükümetin hedefinde olan ve geçen yılki kuruluş yıldönümü töreninde iktidarı sert dille eleştiren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Kadir Özkaya’nın yemin töreninde yaptığı konuşmada “yürütmeyle” tartışmaya girecek sözlerden kaçındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da dinlediği konuşmada özellikle bireysel başvuruya ilişkin AYM’nin başarılarını anlatan Kılıç, “Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma idealinin yolunu açacaktır. Türkiye’de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır” mesajını verdi. Kılıç, tören sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile makamında görüştü.

Yüce Divan Salonu’nda yapılan yemin töreninde konuşan Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin yasaların anayasaya uygunluğunu denetleyen bir kurum olmaktan daha çok, bugün itibarıyla hak ve özgürlükler mahkemesi olmanın onurlu sürecini yaşadığına işaret etti. Erdoğan’a “Sayın Cumhurbaşkanım” diye hitap eden Kılıç, konuşmasında uzun süre bireysel başvuru konusunu anlattı:

“Bireysel başvuru yolu çok kısa denilebilecek bir sürede, halkımızın umut kapısı olmuş, mahkememizi de hak ve özgürlükler mahkemesine dönüştürmüştür. Esasen anayasa mahkemelerinin asli görevi de bireyin doğuştan ve sadece insan olmasından dolayı sahip olduğu hak ve özgürlüklerini korumaktır. Demokratik hukuk devletinin kaderi de hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılarak etkin bir korumanın varlığına bağlıdır. Hak ve özgürlükler konusunda oluşmuş evrensel standartlar, artık bir dünya mirası haline gelmiş, din, mezhep ve ırk farkı gözetilmeden tüm insanlığın hizmetine sunulmuştur. Yargıdan beklenen özgürlük ekseninde yükselen uluslararası insan hakları uygulamalarını ulusal referansa dönüştürerek ülkemizin çağdaş dünyanın kenar mahallesi olmasına engel olmaktadır. Farklılıkları ve çeşitliliği devlete yönelmiş potansiyel bir tehlike olarak nitelediğimiz
takdirde özgürlük alanlarını genişletme imkânının ortadan kalkacağı kuşkusuzdur.”

Yapılan başvuruların önemli çoğunluğunun adil yargılanma hakkı, uzun yargılama şikâyetleri ve mülkiyet hakkına ilişkin davalardan oluştuğuna işaret eden Kılıç, şöyle devam etti: “Bireysel başvuru davalarında verilen ihlal kararlarının yüzde 82 oranında adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkin olduğu açıkça görülmektedir. Bu sonucun AİHM’nin verdiği ihlal kararlarının niteliği ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Adil yargılanma hakkı kapsamında verilen iptal davalarının, en çok davaların makul sürede bitirilememesi konusunda olduğu ortaya çıkmıştır.

Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde yürüdüğümüz sürece sorunlardan korkmanın, yılmanın anlamsızlığı açıktır. Her şeye rağmen geleceğe umutla baktığımız ifade etmek istiyorum. Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma idealinin yolunu açacaktır. Türkiye’de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır”

Kılıç’ın konuşmasının ardından yeni üye Özkaya yemin etti, Kılıç, Özkaya’ya kisvesini giydirdi.

33 binden fazla başvuru

Bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012’den 29 Ocak 2015’e kadar mahkemeye toplam 33 bin 569 başvuru yapıldığını bildiren Kılıç, 2012’de 1342, 2013’te 9 bin 897, 2014’te 20 bin 578 ve 2015 yılında ise şu ana kadar 1752 bireysel başvuru yapıldığını kaydetti. Kılıç, 16 bin 606 dava dosyasının karara bağlandığını, mahkeme önünde halen derdest dosya sayısının 16 bin 952 olduğunu ifade etti.