Harmanlardan gelen MİÇO’lar

Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları (MİÇO), Anadolu Etap’ın Balıkesir-Tahirova ve Çanakkale-Kumkale çiftliklerinde 8 hafta boyunca kişisel beceri geliştirme, iletişim, takım ruhu, sağlıklı beslenme, spor bilgisi ve spor kültürü eğitimi aldı. Çiftliklerde içinde duşu, kliması, mutfağı, tuvaletleri olan konteynırlarda kalan tarım işçilerinin çocukları hem eğitim alıyor, hem de spor yapıyor.

Figen Atalay

Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, bu zorunlu ve süreli göç sırasında ne yapar? Öncelikle çoğunlukla Nisan ayında okulu bırakır, Kasım’a kadar da eğitim alamaz. Bu çocuklar 7-8 yaşından itibaren - hem yapacak başka bir şey olmaması hem de ekonomik nedenle - ufaktan tarlada çalışmaya başlar, uzun saatler boyunca ağır bir iş yaparlar. Gün sonunda iş bittiğinde gidecekleri yer ise yoksunluk içindeki derme çatma bir çadır olur.

Anadolu Etap Grubu, çiftliklerinde çalışan mevsimlik tarım işçileri ve çocuklarına, “daha iyi bir hayatın mümkün olabileceğini” göstermiş. İçinde duşu, kliması, mutfağı, tuvaletleri olan konteynırlarda kalan tarım işçilerinin çocukları da annebabaları meyve bahçelerinde çalışırken hem eğitim alıyor, hem spor yapıyor.

61 ÇOCUK SERTİFİKA ALDI

Genel Müdür Demir Şarman, misafir gördükleri mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının (MİÇO) eğitim ve gelişimlerine devam etmeleri ve yeni beceriler kazanmaları amacıyla çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, “Kendi çiftliklerinde kreş açarak 2015 yılında 150, 2016’da 155, 2017’de ise 160 çocuğa kesintisiz eğitim sağlayan Türkiye’nin ilk tarım şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. MİÇO’larımız bu yıl da Anadolu Efes Spor Kulübü ve One Team Projesi kapsamında basketbolla buluştu” dedi. Anadolu Efes Spor Kulübü işbirliği ile One Team Projesi çerçevesinde basketbol eğitimi alan yaşları 10- 14 arasında değişen 61 MİÇO, Balıkesir Tahirova Çiftliği’nde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Anadolu Efes Spor Kulübü Başkanı Tuncay Özilhan, “Bu projemizle de, Anadolu Etap’ın çiftliklerindeki misafir işçi çocuklarımızın hayatlarında, basketbolla değer yaratmayı hedefledik. ,

Bu programda eğitimlerini tamamlayan 61 MİÇO’nun bundan sonra da basketbol oynamayı bırakmamalarını, bu uğurda yapacakları fedakârlıkların ileride mutlaka kendilerine olumlu dönüşü olacağını unutmamalarını istiyorum. Kim bilir, belki de geleceğin NBA yıldızları, bugün burada sertifikalarını alan bu pırıl pırıl gençlerimizin arasından çıkacak” diye konuştu. Program kapsamında MİÇO’lar, Anadolu Etap’ın Balıkesir-Tahirova ve Çanakkale- Kumkale çiftliklerinde Haziran- Temmuz aylarında 8 hafta boyunca, Anadolu Efes ile kişisel beceri geliştirme, iletişim, takım ruhu, sağlıklı beslenme, spor bilgisi ve spor kültürü eğitimleri aldı.

75 çocuğa eğitim

Tahirova Çiftliği’ndeki eğitimlerden 4-15 yaş aralığında 75 çocuk yararlanıyor. Farklı branşlardan 4 öğretmen çocuklara eğitim veriyor.

Kreşi ziyaretimiz sırasında küçük çocuklar bir yandan boyama yaparken bir yandan da “MİÇO’lar nerden geliyor? Harmanlardan geliyor” şarkısını söylüyorlardı. 7-8 yaşlarındaki öğrencilerin bulunduğu sınıfa geçtiğimizde, sınıf öğretmeni Yaman Can Erbatu, çocukların hiçbirinin çiftliğe geldiğinde okuma yazma bilmediğini ama iki ay içinde hepsinin öğrendiklerini anlattı.