‘Harekât AKP’ye desteği artırdı’
AKP MKYK ve MYK’de Barış Pınarı Harekâtı’yla ilgili anket sonuçları masaya yatırıldı.
Emine KaplanAKP MKYK ve MYK toplantılarında Barış Pınarı Harekâtı’nın iç siyasete yansımaları değerlendirilirken, harekâta parti tabanlarının verdiği destekle ilgili anket sonuçları da paylaşıldı. CHP tabanının yüzde 68’i HDP tabanının yüzde 30’unun harekâta destek verdiği belirtilirken harekât “yüzyıllık siyasi hamle” olarak nitelendirildi. Harekâtın Millet İttifakı’nda çatlak yarattığı, CHP’nin bir hesaplaşma içine gireceği, AKP’ye desteğin ise arttığı değerlendirmesi yapıldı.
GENEL DESTEK YÜZDE 86
AKP’nin önceki gün yapılan MKYK ve MYK toplantılarında Barış Pınarı Harekâtı’yla bağlantılı olarak Rusya ve ABD ile yapılan mutabakatlar masaya yatırılırken, harekâta destek konusunda partinin yaptırdığı anket sonuçları da üyelerin bilgisine sunuldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ankete göre harekâta genel desteğin yüzde 86 olduğunu, CHP tabanından yüzde 68, HDP tabanından yüzde 30 destek geldiğini belirtti. Harekâtı bitirmediklerini, ara verdiklerini kaydeden Erdoğan, “Verilen sözler tutulmaz, şartlar oluşmazsa devam edeceğiz. Başkalarının o bölgeye ilişkin başka dertleri var. Bizim derdimiz petrol değil, Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve terörün sona erdirilmesi” dedi.
‘ŞEHİT SAYIMIZ AZ’
“Suriyeliler niye savaşmıyor” eleştirilerine yanıt veren Erdoğan, “Onlar da vatandaşlarını kurtarmak için canları pahasına mücadele ediyor. Elbette şehidimiz olmasını istemeyiz. Asker şehit sayımız Suriye Milli Ordusu’ndan az. Onların askerlerinin ön saflarında ilerlemesi TSK’nin şehit sayısını düşürüyor” dedi. Mülteciler konusunda sözlerini tutmayan Avrupa ülkelerine karşı “kapıların açılması” kozunun kullanılması gerektiğinin belirtilmesi üzerine Erdoğan, “Merak etmeyin, her şeyin zamanı var, şartların olgunlaşmasını bekliyoruz” karşılığını verdi.
‘MUHALEFETTE ÇATLAK’
Bazı MKYK üyeleri, Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin anketle ilgili olarak partiye olan desteğin artarken, muhalefet kanadında çatlamalar oluştuğuna dikkat çekerek “CHP, bir hesaplaşma sürecine girebilir. HDP ile olan ilişkilerde tam bir kopuş var. Bugün seçim olsa HDP tabanından CHP’ye oy gitmez. HDP tabanı ‘aldatıldık’ duygusu içinde. Bu ittifakın devam edeceği düşünülüyordu. Millet İttifakı’na HDP oyları da eklemlendiği zaman ciddi bir iktidar alternatifi oluşmuştu. Harekâtla birlikte bu çöktü. CHP içinden gelen açıklamalara bakılırsa iç siyasi huzursuzluk artacak. İYİ Parti’de benzer emareler var. Bu partilerin tabanları milli çıkarlar konusunda çatışma değil mutabakat istiyor” görüşünü dile getirdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın harekâtla ilgili yaptığı sunum sırasında, harekâtı “yüzyıllık siyasi hamle” olarak nitelendirdiği ve “Mustafa Kemal yaşasaydı aynısını yapardı” dediği öğrenildi.