Hangi padişah hangi burçtandı?
Yüzyıllar öncesi yaşamış ve tarihimize damgasını vurmuş padişahların burçlarını öğrenmeye ne dersiniz?
cumhuriyet.com.tr
Fatih Sultan Mehmet
Koç burcu: Doğumu, 29 Mart 1432. Burcunun en önemli özeliği; ağırkanlılara sabır göstermesi, cesur ve cüretkâr olması. O herkesden hatta kendinden bile önde olmak ister.
1. Bay azıt (Yıldırım)
Yay Burcu: 3 Aralık 1447 yılında doğmuştur. Cesur ve atılgan kişiliğinin yanı sıra halim-selim tavırlara da sahipti. Duygusal yönden zengindi. Şiir yazardı ve dine eğilimi vardı. Seyahat etmek ve farklı insanlarla iletişime geçmekten hoşlanır, hitabetiyle dikkat çekerdi.
Yavuz Sultan Selim
Terazi Burcu: 10 Ekim 1470 yılında doğdu. Sert tavırlarıyla dikkat çeker, bu özlliğinen dolayı muhabereleri severdi. Buna rağmen kabalıktan nefret ederdi. Sevgi, güzellik ve güç onun karakterini oluşturan özelliklerdi. 2 bin 500 kilometrelik yol gidip Tebriz’i almaktan çekinmedi. Gamzeleriyle ünlü ve güzelliği simgeleyen Terazi burcunun tüm çekici özelliklerini taşırdı.
Kanuni Sultan Süleyman
Boğa Burcu: 27 Nisan 1495 yılında doğumuştur. Hürrem Sultan’la yaşadığı aşkta güzeliğe düşkün Boğa burcundan olduğunun bunun kanıtıdır. Kanuni; acele etmez, geniş düşünür, geri adım atmazdı. Kanuni denmesinin nedeni; adalete inancından kaynaklanır.
2.Selim
İkizler Burcu: 28 Mayıs 1524 yılında doğdu. Duygulu, zeki ve esperiliydi. İkizler erkeğinde görülen çift kişilik Selim'de de bulunmaktaydı. İkizlerin, ince ve duygulu özelliğini taşıyan Selim, seferlerde gösterdiği başarılarla ün salmıştır. Kendisi, Muhteşem Selimiye’yi de yaptırmıştır.
3. Murat
Yengeç Burcu: 4 Temmuz 1546 yılında doğdu. Hatıraları onun için çok önemliydi. Yengeç burçlarından görülen bir özellik onda da vardı; Murat annesi Nur Banu Sultan’a oldukça düşkündü. Mars ve Plüton etkisinden dolayı diğer Yengeç’lere göre daha kararlıydı. Sahip olduğu şeyi bırakmazdı.
4.Murat
Aslan Burcu: 27 Temmuz 1612 yılında doğdu. Güçlü biriydi. Burcunun liderlik özelliğinin en yoğun olduğu grupta doğdu. Pohpohlanmayı seven, şık giyinen, eleştiriye kapalı ve titizdi. 1633’te tütün, 1634’te içki yasağı koydu. Hata kabul etmezdi.
5.Murat
Başak Burcu: 12 Eylül 1840 yılında doğdu. Başak burcunun en kötü örneklerinden biridir. 35’inde tahta çıktı. Ancak taht ona yaramadı. Dengesini yitirdi. Bunun üzerine tahttan indirilerek, Çırağan Sarayı’nda sürgüne gönderildi. 93 gün padişahlık yaptı.
2. Osman (Genç Osman)
Akrep Burcu: 3 Kasım 1604 yılında doğdu. Annesi yetişmesinde çok titiz davrandı. Zekâsı ve keskin bakışlarıyla tipik bir Akrep’ti. Merhametli, hayal dünyası genişti. İkinci Fatih olabilirdi. Tahta çıktığında güneş tutuldu. Boğazda, deniz tutuldu. 1622 yılında boğularak öldürüldü.
Mehmet Vahdettin
Kova Burcu: 2 Şubat 1861 yılında doğdu. Son Osmanlı padişahıdır. Kararsızlığıyla tanınır. Mondros ve Sevr onun döneminde imzalandı. Tahttan indirildi. Avrupa’yı dolaştı. İtalya’da San Remo’da oturma kararı verdi. 1926’da 65 yaşında vefat ettiğinde, borcu yüzenden tabutuna haciz konuldu.
2.Abdülhamit
Başak Burcu: 21 Eylül 1843 yılında doğdu. Bir teorisyendi. Alman Prensi Bismark; onun için, “100 gram aklın 90’ı Abdülhamit’te, 5 gramı bende, 5 gramı da diğer siyasetçilerde ” dedi. Ceza ve ticaret usulü kanununu çıkardı. Şuandaki birçok sosyal kuruluşun temellerini attı.
Sultan İbrahim
Akrep Burcu: 5 Kasım 1616 yılında doğdu. 'Deli' diye anılmasına rağmen 'deli' değil, hayalperest ve zekiydi. 4. Murat öldürülmesini emretse de Kösem Sultan sayesinde kurtuldu. Tahta geçti.
3.Osman
Oğlak Burcu: 2 Ocak 1699 yılında doğdu. Cömertti. Sert, asabi ve sabırsızdı. Saraydaki kadınlar padişahın ayak seslerini duyduklarında hemen odalarına kaçarlardı. Tahta 56 yaşında çıktı.
1. Ahmet
Koç Burcu: 18 Nisan 1590 yılında doğdu. Tıpkı Fatih gibi gayretliydi. 14 yaşında tahta geçti. Koç’un duygu yüklü tarafını yazdığı şiirlerle gösterdi. Devlet işleriyle bizzat ilgilenen bir padişahtı. Yay Burcu ve Jüpiter’in etkisinde olduğu için sosyal çalışmaları çok severdi.
1. Mahmut
Aslan Burcu: 2 Ağustos 1697 yılında doğdu. Azimli ve sebatkârdı. Patrona Halil İsyanı’nı bastırdı. Belgrat’ı aldı. Yaşanılan büyük deprem onun cesaretini kırmadı. Döneminde İstanbul'daki onarımlar bitirildi. İstanbul rahat bir nefes aldı. Yanan dükkân ve evlerin zararını kendisi karşıladı.
1. Abdülhamit
Balık Burcu: 20 Mart 1725 yılında doğdu. Ok-yay konusunda iddialıydı. İyi bir hattat ve duygusaldı. Gizemli bilimlere çok meraklıydı. Almanlara karşı kazandığı önemli zaferlere sevinemedi. Çünkü 25 bin sivil ve askerin öldüğünü duyunca felç geçirdi ve 64 yaşında öldü.