Hamilelikte karnınız çok ağrıyorsa...

Gebelikte cerrahiye neden olan akut karın vakalarının başında yer alan Akut apandisit, pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Birdenbire ortaya çıkan, sürekli ve/veya giderek artan nitelikte karın ağrısı ile seyreder. Tanı ve tedavi aşamalarında gecikmeler kötü sonuçlara yol açabilir.

cumhuriyet.com.tr

Gebelikte ortaya çıkan akut apandisitin tehlikelerinden ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Erdem Hastahanesi Tüp Bebek Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Serap Yaltı“Akut Apandisit gebelikte cerrahiye neden olan akut vakalarının başında yer alır. Klasik  olarak  gebeliklerin  1/1500- 1/ 6000 inde görülür. Vakaların 1/3’i  gebeliklerin ilk 3 ayında, 1/4 i ise  son 3 ay içinde  rastlanır. Hastalıkta patofizyolojik olarak apandiks lümeni tıkanır, gerilir, gecikilen olgularda ise apandiks patlar. Muhteviyat batına yayılır, ki bu ölümcül olabilir. Gebe olmayan  akut apandisit  olgularında  göbek çevresinde başlayan karın ağrısı bulantı, kusma, iştahsızlıkla beraber olabilir. Karın ağrısı giderek artan tarzda, bazen kramp şeklindedir. Ağrı daha sonra giderek sağ kasık bölgesinde daha çok hissedilir ve sonra bütün karna yayılır. Gebelikte ise  büyüyen rahimden dolayı  apandiks yer değiştirir. Özellikle 2.ve son 3 aylık dönemde ağrı sağda , ama yukarılarda hissedilir. Gebeliğin normal sayılacak ilk aylarındaki bulantı, kusma şikayetleri kafa karıştırabilir. Bununla beraber sonraki aylarda karın ağrısı ile beraber bulantı, kusma şüphe uyandırmalıdır. Hastaların fizik muayenelerinde tamamına yakın bir kısmında karında hassasiyet mevcuttur. Ateş 38 derece civarında olabilir. Kan sayımında ise gebeliğin normal seyrinde de akyuvarlarda artış olduğundan, sadece nötrofil denen komponentin artışı daha anlamlı olur. Akut apandisit dış gebelik, yumurtalık kisti, safra kesesi hastalığı, basit gastroenterit , plasentanın erken ayrılması, böbrek taşı , barsak kanseri , pankreatit , barsak tıkanıklığı , endometriosis ve bunun gibi pekçok hastalıkla karışıklık yaratabilir. Tanı çok zorlaşabilir. Akut apandisit sanılarak ameliyata alınan vakaların % 25 inde neden olarak  başka bir sorun ortaya  çıkabilmektedir. Tek tedavi seçeneği cerrahidir. Genellikle açık cerrahi uygulanır. Son yıllarda gebelerde de  kapalı cerrahi ( laporoskopik cerrahi ) ile başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Tedavinin geciktiği vakalarda iltihabın yayılmasına bağlı ciddi tablolar gelişebilir. Geç kalınmayan olgularda fetal kayıp % 3-5 iken , geç kalınan vakalarda bu oran % 35 lere çıkmaktadır. Gecikilen vakalarda perforasyon oluşmuşsa anne ölümü % 4 civarında olabilmektedir. Akut apandisitte geç kalmak felakete neden olabileceğinden agresif yaklaşmak daha akıllıca bir yoldur” dedi.

Gebelikte akut apandisitin tedavi yolları hakkında da bilgi veren  Doç. Dr. Yaltı, “Tedavi çoğunlukla cerrahi olmakla beraber, bazı vakalarda tamamen medikal tedaviye yönlenmek gerekir. Gebelerde tüm organ sistemlerinde meydana gelen değişikliklerden dolayı teşhis zor olabilir. Bazı tanı yöntemleri teratojenik olabileceğinden gebeye tatbik edilemez. Tanı ve tedavi anne ve bebek beraberce düşünülerek yapılmak zorundadır” şeklinde konuştu.