Hamilelere Zika virüsü uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, hamile kadınları Zika virüsünün yayıldığı ülkelere gidilmemesi konusunda uyardı. Öner, ayrıca rahim içinde doğal tüp bebek döneminin de başladığını söyledi.

DHA

Zika virüsünün son yıllarda sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Gökalp Öner, özellikle Brezilya’da 4 bin gebenin Zika adlı virüsten etkilenip zeka geriliğine neden olan mikrosefalik bebek doğurduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü’nün de dün toplanarak, bu virüs konusunda gebe adaylarını uyardığını kaydeden Öner, “Bir çeşit sivrisinek ısırması ile bulaşan Zika virüs gebelerde grip benzeri bulgular veriyor. Baş ağrısı, hafif ateş, gözlerde kızarıklık, eklem tutulumu ile giden hastalık sıvı takviyesi ve dinlenme ile geçiyor. Zika virüsün tedavisi veya önlenmesinde ilaç veya aşı bulunmamaktadır. Ve anne karnındaki bebeği etkileyip mikrosefaliye neden olmakta. Mikrosefali 42 santim altında baş çevresinin olması ve zeka geriliği ile giden bir durumdur. Amerika’da her yıl yaklaşık 25 bin mikrosefalik bebek doğumu gerçekleşiyor” dedi. Zika virüsün özellikle güney, kuzey ve orta Amerika ülkelerinde yayıldığını ifade eden Öner, hamileleri bu ülkeler konusunda uyardı. Öner, “Zika virüsünün görüldüğü ülkeler; Kolombiya, Amerika, Salvador, Guetelamo, Haiti, Meksika, Paraguay, Panama, Venezüella, Honduras, Porto Riko. Bu ülkelere ziyaret yapacak gebelerin dikkatli olmaları gerekiyor” diye konuştu.

RAHİM İÇİNDE DOĞAL TÜP BEBEKLER GELİYOR

Tıp alanında yeni gelişmelerin olduğunu da belirten Doç. Dr. Öner, rahmin içinde oluşturulan doğal tüp bebeklerin gündemde olduğunu söyledi. Öner, şöyle konuştu: "Amerika'da laboratuvar ortamında değil, anne rahminde oluşturulan tüp bebekle gebelik elde edilmeye başlandı. Yeni teknikte toplanmış yumurta ve spermi anne rahminde bir araya getirerek doğala en yakın şekilde oluşturulmuş embriyoları anne rahmine bırakıyorlar. Embriyo oluşturmak için ayrı bir medyuma ihtiyaç duyulmadığından maliyetin azalacağı da bildirildi. Ayrıca laboratuvar şartlarında medyumda oluşturulan embriyolarda genetik hastalık oranının arttığı gözlemlendi. Bu doğal yöntemle bu riskte azalmış oldu. Tüp bebek yönteminde görülen hızlı yenilikleri takip etmek bile zorlaştı. Herkes en iyi başarıyı elde etme yolunda ilerliyor. Tüm yöntemler doğal yönteme yakını taklit etmenin başarıyı arttırdığı yönünde sonuçlar vermektedir. Sadece yumurta ve sperm elde etmek yeterli değil en iyi yumurtayı en iyi spermle buluşturup en kaliteli embriyoyu rahime transfer etmek ve rahimin de bu embriyoyu kabul etmesi gerekir ki gebelik devam edebilsin. Tüp bebeğin başarısı eve götürülen sağlıklı bebekle ölçülmektedir."