'Hamas kendi halkına karşı savaş suçu işliyor'

İsrail'in İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Tal Gat, Hamas yönetiminin Filistin halkını kalkan olarak kullandığını, barış ve uzlaşı için adım atmadığını belirterek, "Hamas, kendi halkına karşı savaş suçu işliyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

İsrail'in İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Tal Gat, İzmir Üniversitesi'nde yaptığı "Orta Doğu'da İsrail 2010" başlıklı konuşmasına, Yahudi tarihi, İsrail devletinin kuruluşu ve 1947'den 2010'a kadar geçen süreçteki savaş ve çatışmalar hakkında kısa sunum yaparak başladı ve ülkenin ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. İsrail ekonomisinin yüzde 80'ini dış ticaretin oluşturduğuna işaret eden Gat, bu nedenle bölgede barış ve istikrar eksikliğinden en çok zarar gören ülkelerin başında İsrail'in geldiğini söyledi. Bölge tarihinde savaş ve çatışmaların olduğu kadar, barış çabalarının da bulunduğunu anlatan Gat, özellikle dönemin ABD Başkanı Bill Clinton himayesinde 2000 yılında yürütülen Camp David sürecinde çözüme çok yaklaşılmasına karşın, Yaser Arafat yönetimindeki Filistin'in imza atmadan masadan kalktığını, böylece bölge için "bir fırsatın kaçırıldığını" kaydetti.

Gat, Camp David sürecinin ardından bölgede terör hareketlerinin yoğunlaştığını belirterek, "Filistin'deki Hamas yönetiminin, kendi halkına karşı savaş suçu işlediğini" öne sürdü ve şunları kaydetti: "Sivillere verilen zarar ve kayıplar yüzünden üzgünüz, son operasyonlarda İsrail, sivillere zarar vermemek için elinden gelen gayreti göstermiştir, ancak hangi ülke olsa İsrail'in yaptığını yapardı. Filistin, çocukları keskin nişancıların ateşinden korunmak için kalkan olarak kullandı. Hamas kendi halkına karşı savaş suçu işliyor. Dünyada hiçbir ordu yoktur ki, kendi halkını zorla kalkan olarak kullansın. Hamas'ın kafasındaki tek şey, İsrail devletini ortadan kaldırmak. Hamas, Filistin'in şeriat hükümlerine göre yönetilmesini istiyor. Hamas, Filistin sorununda cihattan başka bir çözüm olmadığını düşünüyor, çatışmayı seçiyor, barış ya da uzlaşı yolunda hiçbir olumlu adım atmıyor."

İsrail'in bölgede iki devletli bir çözümün tesis edilmesini kabul ettiğini ve istediğini ifade eden Gat, Filistinlilerle alt düzeyde görüşmelerin her zaman sürdüğünü ve bu görüşmelerin olumlu sonuçlar verdiğini, buna karşın üst düzey görüşmelerde Hamas'ın tavrı nedeniyle sonuç elde edilmediğini söyledi. Gat, bir öğrencinin "1947 yılından bu yana kadın ve çocukları öldürüyorsunuz. Bu yaptığınızın Hitler'in sizin halkınıza yaptığından ne farkı var" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: "Yahudiler tarih boyunca çok büyük sıkıntılar çekti. Yahudi Ulusal Hareketi, yüzyıllar boyunca İsrail topraklarında kendi devletinin hayalini kurdu. Burada Araplarla yan yana yaşayacağımızı biliyorduk. Biz onlarla yan yana barış içinde yaşayacağımızı düşündük. Ancak Arap ülkeleri ve Filistin, hala masaya oturmaktan kaçınıyor, İsrail'in bir gün birdenbire oradan kaybolacağını düşünüyor. Bu gerçekçi bir yaklaşım değil. BM'nin Haiti'ye yaptığı yardımın daha fazlasını Gazze'ye yaptık."
 

1915 olayları

Gat, bir öğrencinin, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren kararı ve Türkiye-İsrail ilişkilerine ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:
"Türkiye–İsrail arasında uzun soluklu ve iyi ilişkiler mevcuttur, ilişkilerde iniş çıkış olsa da, bu ilişkinin düzeyi bellidir. 1915 olaylarına ilişkin şunu söyleyebilirim, 1915 olayları parlamentolar tarafından değil, tarihçiler tarafından değerlendirilmelidir. Türkiye ve İsrail bölgede ortak değerleri paylaşan ülkeler. Her zaman yakın ilişkileri var. Ortak değerlerimiz var, bu ilişkiler bugün olduğu gibi, yarın da varlığını sürdürecek. İniş-çıkışlara gelince, dostlar arasında, hatta eşler arasında bile anlaşmazlıklar olmuyor mu? Anlaşmazlıklar olur, sonra düzelir."