Hamaney imparatorluğu
İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in yaklaşık 7 yıl önce ülkeye yönelik uluslararası yaptırımların sertleşmesiyle kendi kontrolü altında, ekonomik alanda alternatif bir yapılanmayı devreye soktuğu, bunun birçok sektörde adeta tekel haline geldiği savunuldu.
Cumhuriyet / Dış Haberler
Reuters’ın haberine göre Setad tartışmalı gayrimenkulleri İran mahkemelerine taşıyarak devasa bir portfolyo oluşturmuş durumda. Geçen mayıs ayında Setad'ın yaklaşık 300 gayrimenkul satışı yaptığı savunuluyor. Yapının kökeninin İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'ye dayandığı belirtiliyor. “İmamın Emirlerini Yerine Getirme Merkezi” olarak kurulan yapının yoksul ve gazilere yardım amaçlı oluşturulduğu, o dönemdeki mal varlıklarının idaresi, satışını amaçladığı kaydediliyor. Ancak yaptırımlarla birlikte sıkışan Hamaney’in oluşumu çok bacaklı, dev bir holdinge dönüştürdüğüne atıfta bulunuluyor.
Setad’ın varlığının Batı tarafından da bilindiği, yapının çoğu kez uluslararası yaptırımları delmenin yolunu bulduğu savunulan habere göre Temmuz 2010’da Setad’ın başkanı Muhammed Mukber’in de AB’nin nükleer faaliyetlere ilişkin yaptırım listesine girdiğine işaret ediliyor. Ardından da bu kişinin 2 yıl sonra listeden çıkarıldığı aktarılıyor. ABD’li yetkililer, Setad’ı hedef almalarına karşın doğrudan Hamaney’e yönelik bir adım atılmamasının ardında Washington’ın Tahran yönetimini devirme amacı taşımadığı mesajının verilmesinin olduğunu söylüyor. Reuters sorularına ilişkin İran cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yorum alamadıklarını belirtirken Setad’dan bir yetkilinin “yanlış ve gerçeklerden çok uzak” değerlendirmesi yaptığını da duyurdu.