Hamallıktan Kırkpınar finaline
Antalyalı pehlivan İsmail Balaban, maddi imkansızlıklarla sürdürdüğü yağlı güreşte büyük bir başarı yakalayarak 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finale kadar yükseldi.
cumhuriyet.com.trElmalı'nın Akçay köyünde çiftçilik yapan Hasan-Ümmü Gülsüm Balaban çiftinin ikiz çocukları İsmail ve Turan Balaban (25), güreşe küçük yaşlarda başladı. Balaban ikizler, 17 yaşındayken eski yağlı güreş pehlivanlarından Ziya Talan'ın kendilerini keşfetmesiyle güreşi profesyonel olarak yapmaya başladı.
Hafta sonları ilçedeki elma bahçelerinde hamallık yapan ikizler, hafta içi de buradan kazandıkları para ile hem eğitimlerini hem de güreş hayatlarını sürdürdü. Antalya'nın çeşitli yerlerinde düzenlenen güreş müsabakalarına gitmek için geceleri kamyonlara saman balyaları yükleyen, yaşıtlarına göre daha iri vücutları nedeniyle ağır işlerde çalışan İsmail ile kardeşi Turan Balaban, Konyaaltı Belediye Spor Kulübü çatısı altında çıktıkları çayırlarda rakiplerine sahaları dar etti.
651. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nden 15 gün önce apandisit ameliyatı olmasına rağmen başaltında üçüncü olmayı başararak başpehlivanlığa yükselen İsmail Balaban, yaptığı açıklamada, güreşe başladıkları yıllarda zor günler yaşadıklarını söyledi.
Hafta sonları hamallık yapıp, hafta içi güreştiklerini anlatan Balaban, "Devlet kurumlarına ait misafirhanelerde kalıyorduk. Güreşçilerin beslenmesi gerektiği gibi beslenemiyorduk. Yaşadığımız maddi sıkıntıları Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve bazı iş adamlarının desteğiyle aştık. Şampiyonluklar da arka arkaya gelmeye başladı" dedi.
Başpehlivanlıktaki ilk senesinde finale çıktığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Balaban, finale çıkıncaya kadar Şaban Yılmaz ve Recep Kara gibi iddialı isimlerle karşılaştığını vurguladı.
Finali kaybettiği için üzgün ancak altın kemer Antalya'ya geldiği için mutlu olduğunu ifade eden Balaban, "Seneye altın kemerin sahibi olmayı istiyorum. En büyük hayalim ikizim ile finalde mücadele etmek" diye konuştu.