Halkın geliri günde 2 dolardan az
Arap dünyasının önde gelen ve nüfusu en kalabalık ülkesi Mısır'da halkın yüzde 40'ı günde 2 dolardan daha az parayla geçinmeye çalışıyor.
cumhuriyet.com.tr1517'den 1882'ye dek Osmanlı Devleti'nin egemenliğindeki Mısır, 1922'de 1. Fuad ile İngilizlerden bağımsızlığını ilan ettikten sonra 1952'de Cemal Abdül Nasır Kral Faruk'u tahttan indirdi.
General Muhammed Necib tarafından 18 Haziran 1953'te cumhuriyet ilan edildikten sonra 1956'da Nasır, Süveyş Kanalı'nın millileştirildiği yıl cumhurbaşkanı oldu.
Nasır'ın 1970'de ölümünün ardından Enver Sedat iktidara geldi. İsrail ile 1979'da barış anlaşması imzalayan ilk Arap devlet başkanı olan Enver Sedat 1981'de suikast sonucu öldürüldü. Bu tarihten beri ülke Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından yönetiliyor.
Siyasi kuruluşlar: Ülkede başkanlık rejimi bulunuyor ve görev süresi sınırsız altı yılda bir yenileniyor.
2005'te referandumla kabul edilen bir anayasa reformuyla cumhurbaşkanının, birçok aday arasından Danışma Kurulu ve Halk Meclisi tarafından doğrudan seçimine olanak tanındı. 82 yaşındaki Hüsnü Mübarek 5. kez göreve gelirken, 2011 sonunda devlet başkanlığı seçimi öngörülüyor.
2010 sonundaki son genel seçimlerde iktidardaki Ulusal Demokrat Parti, bir önceki meclisteki yüzde 70'lik çoğunluğuna karşılık bu kez yüzde 83'ünü alarak üstünlüğünü pekiştirdi.
Ülkedeki birinci muhalif güç olan Müslüman Kardeşler (resmi olarak yasaklanmasına rağmen hoşgörülen), yolsuzluk yapıldığını ileri sürerek seçimlerden çekildi ve sandalyelerin beşte birini almasına rağmen meclise girmedi.
25 Ocak'tan beri benzeri görülmemiş olayların meydana geldiği Mısır'da göstericiler, siyasi, ekonomik ve sosyal reform talep ediyor.
Mısır'da yaklaşık 30 yıldır olağanüstü hal uygulaması bulunuyor.
Ekonomi: Hükümetin son yıllarda geniş çaplı bir liberalleşme programı uyguladığı Mısır küresel ekonomik krize daha dayanıklı hale geldi. Ancak bu ekonomik gelişme, halkın yüzde 40'ının günde ve kişi başına iki doların altında yaşadığı yaklaşık 83 milyon nüfuslu Mısır'daki eşitsizlikleri gidermeye yetmedi.
Petrol: Günlük 700 bin varil petrol üretilen Mısır'daki petrol rezervleri 4 milyar varili aşıyor (Afrika'da 6. büyük)
Turizm: 2010'da rekor turist artışının meydana geldiği ülkeyi 14,7 milyon turist ziyaret etti (2009'a göre yüzde 17,5 artış).