"Halk önlemleri desteklemeli"

AB Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu komiseri Oli Rehn, Yunanistan'da tüm siyasi güçler ile halkın, alınacak ekonomik önlemleri desteklemesi gerektiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Başkent Atina'ya günübirlik ziyaret gerçekleştiren Rehn, Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, Ekonomi Bakanı Luka Katçeli, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos ve Çalışma Bakanı Andrea Loverdos ile biraraya geldi.

Temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Rehn, taraflar arasında ele alınan konular, alınması beklenen yeni ekonomik önlemler ve AB Komisyonu'nun yaklaşımına değindi.
Yunanistan'ın kritik bir süreçte olduğunu söyleyen Rehn, AB Komisyonu'nun güçlüklerin aşılması yolunda tam anlamıyla Yunanistan'ı desteklediğini kaydetti.

Bütçe açığının kapatılması konusunda Yunan hükümetinin kararlı olduğunu gördüğünü vurgulayan Rehn, ''İçinde bulunulan durum devam edemez'' ifadesini kullandı. Rehn, ''Alınacak önlemler, AB Komisyonu, Merkez Bankası veya başka bir yerin beğenisini kazanmak üzere değil, gerekli olduğu için alınmalıdır'' diye konuştu.
AB Komisyonu'nun alınacak önlemleri tam anlamıyla desteklediğini bildiren Rehn, sözkonusu önlemlerin, Yunanlı yetkililer ile yapılan görüşmelerde ele alındığını söyledi. Önceliği olan konuların doğru seçilmesi gerektiğini vurgulayan Rehn, kamu harcamaları üzerinde özellikle durulması gerektiğini belirtti.

Yunanistan hükümetinin ekonomik destek talep etmediğini bildiren Komiser, Avro kuşağı ülkelerinin istikrarın sağlanması yönünde çalışmakta kararlı olduklarını vurguladı.

Yunanistan hükümetine yeni önlemler konusunda güvendiğini ifade eden Rehn, 15 Martta Yunanistan'ın Brüksel'e alınan önlemler ve sonuç getirme olasılıkları hakkında bir rapor sunacağını ve bu raporun Mayısta da değerlendirmeye alınacağını kaydetti.

Rehn, piyasaların, alınan önlemlerin AB Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası tarafından onaylanması halinde, Yunanistan'ın bütçe açığının kapatılması yönündeki hedeflerinde başarılı olacağına inanmaları gerektiğini de vurguladı.

Yunanistan basını, alınması beklenen ek önlemlerin KDV'nin yüzde 21'e çıkarılması, akaryakıta ek zam yapılması, ödeneklerde yüzde 10 oranına ulaşan kesintiye gidilmesi, sigara ve alkollü içkilerde fiyat artışı, emekli maaşlarının dondurulması, 14. maaşın kesilmesi ve emeklilik yaşının 65'in üzerine çıkması gibi düzenlemeleri kapsayacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ortalama emeklilik yaşı 61 olan Yunanistan'da, çalışanlara Noel'de tam maaş, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için ise 14. maaş olarak nitelenen yarımşar maaş ikramiye veriliyor.

Ekonomik düzenlemelerde hedef

AB'nin Şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12,7'si oranındaki bütçe açığını, 2012 yılına kadar GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirmeyi hedefliyor.

Yunan hükümeti, kamu sektöründeki israfı azaltacağını ve bu hedefe ulaşmak için vergilendirmede reform yapacağını açıklamış, ancak AB, Yunanistan'dan, planladığı adımlar konusunda 16 Marta kadar daha fazla ayrıntı vermesini istemişti.

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, daha önce açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma paketi önlemleri çerçevesinde, kamuda işe alımların durdurulacağını, maaşlara zam yapılmayacağını, ödeneklerde ise yüzde 10 oranında kısıtlamaya gidileceğini açıklamıştı.

Papakostantinu ise program çerçevesinde, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşları dondurulurken, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak, yüzde 40'a kadar varan vergi getirilmesi ve kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü kaydetmişti.

Maliye Bakanı, kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerin kaldırıldığını, borsada yer almayan KİT yöneticilerinin ücretlerinde yüzde 50'ye varan kısıtlamalar getirildiğini ve değeri 400 bin avronun üzerinde olan taşınmaz mal varlıklarının yıllık yüzde 1 oranında vergilendirilmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.

Papakostandinu, 2010 yılı içerisinde sadece 2 bin avronun altındaki emekli maaşlarının yüzde 1,5 oranında arttırılmasının öngörüldüğünü açıklamıştı.

İstikrar ve kalkınma programı

Papakostandinu ayrıca, geçen haftalarda yaptığı açıklamasında da ''2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu'' belirtmişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu belirtmişti.

Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğünü belirten Bakan, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2013'te de yüzde 2 olarak şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.