Halet Çambel'i anlatan "Halet Abla Destanı" tanıtıldı

Bir dönem Marmaris Kaymakamı ve Osmaniye'nin üçüncü valisi olarak görev yapmış olan, Bartın Valisi İsa Küçük'ün yazdığı arkeolojinin duayeni Halet Çambel'i anlatan "Halet Abla Destanı" adlı kitap Arkeoloji ve Sanat Yayınları ve Beşiktaş Belediyesi'nin katkılarıyla Levent Kültür Merkezi'nde bugün düzenlenen törenle tanıtıldı.

cumhuriyet.com.tr

Törene, Halet Çambel, İsa Küçük ve eşinin yanı sıra, Osmaniyeli destan ustası Yaşar Kemal, Rasih Nuri İleri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkanı Nail Güreli de katıldı. Vali İsa Küçük, Osmaniye ili Kadirli ilçesi sınırları içinde bulunan Karatepe’de 64 yıl önce başladığı çalışmayı ilerlemiş yaşına rağmen devam ettiren Halet Çambel’e bir saygı ifadesi olarak kaleme aldığı destanı verirken yazmasına izin verdiği için şükranlarını sundu.
Küçük; "Halet Abla Destanı", Çukurova'nın doğusunda, Torosların içinde 2800 yüzyıllık insan hayatının yalnızlığı, hüznü, acısı, mutluluğu ve umudunu bugün de sürdüren bir ömrün öyküsüdür. Görev yaptığım yıllarda adını bir okula vermiş, Prof.Dr. Halet Çambel yazmıştık. Bana bu isim çok uzun olmuş, yörede dendiği gibi neden Halet Abla yazmadınız? demişti. İşte bu destan o  zaman veremediğim cevaptır.” dedi.

Alkışlar arasında söz alan Yaşar Kemal; "Siyasetçi olmayan birinin, bir valinin bir bilim kadını üzerine destan yazması çok önemlidir” sözleriyle İsa Küçük’ü tebrik etti. Halet Çambel’le kucaklaştı.

Kitabın yayımcısı Arkeoloji ve Sanat yayınları sahibi Nezih Başgelen’in sunduğu törende Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, yönetmen Hasan Özgen, Arkeolog Mehmet Özdoğan, Karatepe Kooperatif  Başkanı Cengiz Cafri ve yazarımız Oktay Ekinci de söz alarak; ileri görüşlü, topluma kazandırıcı, öncü çalışmalarıyla anıtlaşan Halet Çambel’i ve yazarı kutladılar. Uzun yıllardan beri yakın çevrelerinde bulunan Ekinci, Karatepe ve Akyaka’dan slaytlarla birlikte Halet Çambel-Nail Çakırhan çiftinin “Acı Badem Şekeri” gibi geçen yalın, alçak gönüllü, öncü, topluma kazandırıcı yaşam felsefelerini anlattı. Osmaniye ve Bartın’da Milliyet Gazetesi “Baba Beni Okula Gönder” proje ekibinden Cahit Tekindor kitapta yer alan ve destanı özetleyen “Çakırhan Gökova, Akyaka, Deli Memet ve Halet” şiirini okudu. Törende Çambel’e Karatepe Kooperatifi’nde dokunan Hitit yazısından esinlenen adı yazılı özel dokunmuş kilim de hediye edildi.