Haldun Dormen'le yeni 'Lüküs Hayat'

Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşıyan "Lüküs Hayat", 6-7 ve 8 Şubat'ta İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

AA

Eskişehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde sahneleyeceği müzikali yöneten Haldun Dormen, ölümsüz ve gerçek bir klasik olan müzikalde, Eskişehir Senfoni Orkestrası ile 30-35 kişilik bir kadronun görev yapacağını kaydetti.

Darülbedayi'de 28 yıl boyunca kapalı gişe oynayan müzikali baştan yazdığını vurgulayan usta yönetmen, şöyle devam etti: "Lüküs Hayat'ı eski halinden bayağı değiştirdim. Baştan yazdım. Üç perdeydi, ikiye indirdim. Çünkü artık 3 perdeye kimsenin tahammülü yok. Dekoru ikiye indirdim. Eski lafları tamamıyla değiştirdim. Birtakım abuk subuk şeyler vardı. Onları yok ettim. 1933'te yazılmış. O zaman için geçerli olan bazı şeyler şimdi geçerli değil."

 

Replikler güncellendi, dekor ve kostümler 1930'lardan

Haldun Dormen, dekor ve kostümlerde büyük farklar olmasını istemediği için değişikliğe gitmediğini vurgulayarak, "Ben 1930'larda olmasını istedim. 1930'un kostüm ve eşyalarında değişik bir şey var. Onu saklamak istedim" diye konuştu.

Repliklerde değişiklik yaptığını anlatan Dormen, "Çok eski Türkçe laflar vardı. O kadar eskiler ki, onları yeni Türkçe haline getirdim" dedi.

Haldun Dormen, iki yıl aradan sonra Lüküs Hayat'ın yeniden İstanbullu sanatseverlerle buluşmasından çok memnun olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Zorlu Center PSM dünya müzikallerini tanıtan bir yer. Onların arasında benim yönettiğim Lüküs Hayat'ın oynaması beni çok mutlu ediyor. Oynarken de sahne arkasında olacağım. Onları yalnız bırakmayacağım."

 

'Lüküs Hayat'ı çocukken evdeki misafirden duydum'

İstanbul Şehir Tiyatroları'nın siparişi üzerine Cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarının yapıldığı 1933'te ilk kez sahnelenen müzikali, çocukken evlerindeki bir misafirden duyduğunu söyleyen Haldun Dormen, Ekrem Reşit Rey'in yazdığı, müziklerini Cemal Reşit Rey'in yaptığı, Bedia Muvahhit, Vasvi Rıza Zobu, Muammer Karaca ve Hazım Körmükçü'nün oynadığı müzikalin çok büyük bir sükse yaptığını anlattı.

Dormen, Cumhuriyetin 50. yıl dönümünde televizyon için "Lüküs Hayat"ı çektiğini hatırlatarak, "Televizyon tecrübem yoktu. Çiftehavuzlar'daki evin bahçesinde 4 günde çektim. Ama montajını ben yapmadığım için hiç güzel olmadı. Kadrosunda Ali Poyrazoğlu, Münir Özkul, Füsun Önal, İsmet Ay ve Suna Selen gibi parlak insanlar vardı" dedi.

Tüm hayatının Lüküs Hayat'la geçtiğini kaydeden Dormen, "Herhalde doğduğum zaman biri kulağıma 'Lüküs Hayat' diye fısıldadı" ifadelerini kullandı.

 

'Lüküs Hayat'ı, Zorlu sahnesine getirmelisin'

Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Ray Cullom da dünyanın en iyi prodüksiyonları ile en iyi sanatçılarını İstanbul'a getirmek gibi bir misyonları olduğunu ifade ederek, çevresinden sık sık "Lüküs Hayat, Türk kültürünü yansıtan ve türünün en iyisi olan bir Türk müzikali. Mutlaka izlemeli ve Zorlu sahnesine getirmelisin" şeklinde talepler geldiğine işaret etti.

Bugüne kadar "Cats", "Notre Dame de Paris", "La Boheme" gibi önemli müzikallere ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Cullom, "Nihayet Lüküs Hayat'ı sahnemizde göreceğimiz için çok memnunum. Biletleri satışa sunduk ve büyük ilgi gördü. Çok etkili bir eser ve büyük bir heyecan. Türk insanı çok seviyor ve ben de çok seveceğimden eminim" diye konuştu.