"Hakim görevini yaptı"
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı üzerine, Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı'nda inceleme yapan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin hakkında Adalet Bakanlığı'nın emriyle soruşturma açılmasını, "Hakim görevini yaptı" sözleri ile değerlendirdi.
cumhuriyet.com.trYargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Ankara Pursaklar'da Yargıtay'ın fidan dikme törenine katıldı.
Olayı tek bir dinleme olayına indirgememek gerekir
Gerçeker, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gerçeker, bir gazetecinin, "Dinleme skandalının arkasından siz Yargıtay 1. Başkanlık Divanınca inceleme başlatınız? Bu kapsamda size Yargıtay'ın herhangi bir üyesinin dinlendiğine ilişkin bir bilgi geldi mi?" sorusuna, bu konudaki araştırmalarının sürdüğünü ifade etti ve söylediklerinin bir bütünün parçaları olarak değerlendirilmesinin gerektiğini söyledi. Gerçeker, şöyle devam etti:
"Bu konudaki araştırmamız henüz sona ermedi. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Bizim söylediklerimiz bir bütünün parçaları içerisinde değerlendirilmesi gereken şeyler. Yargı bağımsızlığı sistemi nasıl sağlanır? Hukukun üstünlüğü nasıl sağlanır? Hukuk devleti ilkeleri nasıl hayata geçirilir? Bunlar bütünlük içerisinde söylenen sözler. Yani olayı bir tek dinleme olayına indirgememek gerekir. Bu konuda araştırmalarımız, ön incelemelerimiz sona ermedi. Şuan da net olarak bir şey söyleme imkanına sahip değiliz. Ama hep söylüyorum. Hep aynı şeyi söylüyorum. Yargı bağımsızlığı bir toplum için en önemli şeylerden birisidir. Ekmek gibi su gibidir. Nasıl bu ihtiyaç maddeleri olmadan insanlar yaşamaz. Yargı bağımsızlığı olmasa toplumlarda nefes alma imkanına, eşit yaşama imkanına ve özgür yaşama imkanına sahip olamazlar. Biz onun için üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. İlgililere onları söylüyoruz. Kimseyle kavga-dövüş etmek, çatışmak amacında düşüncesinde değiliz. Her şeyin uzlaşmayla , karşılıklı diyalogla halledileceğine inanıyoruz. Ama bizim vazgeçemeyeceğimiz ilkelerimiz hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı gibi ilkelerdir bunlardan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü TC'nin bu ilkeler üzerinde oturmaktadır."
Gerçeker, parti kapatma davalarına ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi:
"O bizim dışımızda olan bir olayş. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın Anayasa'nın kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde yürüttüğü işlem yani ne olduğunuda bilmediğim için net bir şey söyleyemiyorum."
Yargı kararına kimse uymamazlık edemez
Gerçeker, gazetecilerin, "TİB'e yapılan aramalarda görevli olan hakim hakkında Adalet Bakanlığı soruşturma açılmasını istedi. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da, konu hakkında bilgisi olmadığını belirterek, "O konuyu da araştıracağız. Arkadaşımız yargı kararını uygulamak için TİB' e gitmiş. Hakim görevini yaptı. Yargı kararlarına saygı duyulmasını herkesten daha çok istiyoruz. Elbette ki yargı kararına kimse uymamazlık edemez. Yargı kararını eleştirebilirsiniz. Yanlış ise o yanlışlığı düzeltmek için çeşitli kanun yolları vardır. Ama kesinleşmiş bir yargı kararına herkes kayıtsız şartsız uymalıdır. Kimse uymam diyemez. Hukuk devletinin de gereği budur" şeklinde yanıtladı.
Gerçeker, "Hakim ve savcılarla ilgili dinleme fezlekeleri çıkıyor. Başsavcının haberi olmaksızın altındaki savcılar tarafından Adalet Bakanlığından talepte bulunuluyor ve hakim ile savcılar için dinleme kararları çıkarılıyor. Bu görüntü sizde nasıl bir algı yaratıyor?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bu konuda daha önce söylediklerim geçerli. Bunun ötesinde sizlerin takdirine bırakıyorum."