'Hakaret değil sanat eseri'
İngiliz basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ABD Başkanı George W. Bush'un "köpeği" olarak gösteren karikatürü nedeniyle İngiliz kolaj sanatçısı Michael Dickinson hakkında açılan davanın Türkiye için bir test olarak görüldüğünü belirterek, "Beraatı, AB'nin Türkiye üzerindeki baskılarını bir ölçüde hafifletebilir" yorumunu yaptı.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ABD Başkanı George W. Bush’un “köpeği” olarak gösteren karikatürü nedeniyle İstanbul’da yargılanan İngiliz kolaj sanatçısı Michael Dickinson’un beraat etmesi, dünyada yankı buldu.
Uluslararası haber ajansları, İstanbul’daki mahkeme kararını duyururken İngiliz medya organları, davanın Türkiye için bir test olarak görüldüğünü belirterek, “Beraatı, AB’nin Türkiye üzerindeki baskılarını bir ölçüde hafifletebilir” yorumunu yaptı. İngiliz The Guardian gazetesi de, İstanbul muhabiri Robert Tait imzalı haberinde Dickinson hakkındaki davanın “Türkiye’nin ifade özgürlüğüne ilişkin hoşgörüsünün bir testi olarak görülüyordu” diye yazdı. 58 yaşındaki Dickinson’un Başbakan Erdoğan’ı hakaret etmekle suçlandığını, suçlu bulunsa iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılmış olacağını anlatan gazete, “Beraatı, Ankara’yı, üyeliğin koşulu olarak insan hakları ve ifade özgürlüğünü iyileştirmeye çağıran AB’nin, Türkiye üzerindeki baskılarını bir ölçüde hafifletebilir” yorumunu yaptı. The Guardian, davanın dört duruşmasının yapıldığına işaret ederken de dava ile ilgili olarak Dickinson’un mensubu olduğu “Stuckish” sanat akımının üyelerinin, İngiltere’nin önceki ve şimdiki başbakanları Tony Blair ve Gordon Brown’u devreye girmeye çağırdığını anımsattı.
'Başbakan'a hakaretten yargılanan ilk sanatçı değil'
Dickinson’un Erdoğan’ı hakaret gerekçesiyle ilk yargılanan sanatçının olmadığını belirten gazete, Erdoğan'ın, “2005 yılında kendisini bir yün yumağına dolanmış bir kedi olarak gösteren bir karikatürist hakkında açtığı davayı kazandığını"nı belirtti. İngiliz yayın kurumu BBC ise, Dickinson’un Başbakanı hakaret suçlamasından beraat ettiğine dikkat çekerken yargıcın karikatürü “hakaret değil sanat eseri” olduğuna karar verdiğini kaydetti. Dickinson’un Türkiye’de 20 yıldan beri çalıştığını belirten BBC, Türk mahkemesinin karikatürü “hakaret edici bazı unsurları içermekle birlikte eleştiri sınırları içinde görülebileceğini” söyleyerek beraat kararını verdiğini belirtti. BBC, Dickinson’un karar sonrası "AB’ye girmeye çalışan Türkiye’de benimki gibi bir kolajın suç sayılmaması gerektiği"ni söylediğine dikkat çekti.