Hacdan dönenlerde ateşe dikkat

Antalya'da gerçekleşen 16. İç Hastalıkları Kongresi'nde Türkiye’deki ilk corona virüs vakasından ölüme dikkat çekildi ve özellikle Hac ziyaretinden dönen hacıların çok dikkat etmesi gerektiği vurgulandı.

cumhuriyet.com.tr


Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği(TİHUD) tarafından 15-19 Ekim 2014 tarihleri arasında Antalya Belek'te Titanic Deluxe Otel'de gerçekleştirilen 16. İç Hastalıkları kongresinde MERS ve Ebola virüsüne dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığ'nın, Suudi Arabistan'dan dönen bir Türk vatandaşının, Hatay'da MERS virüsü nedeniyle öldüğünü açıkladığına dikkat çeken Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Hac dönüşünün ardından 15 gün içerisinde yüksek ateş şikayeti olan hacıların mutlaka hastaneye gitmesi gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı Ortadoğu ülkelerinde sıkça görüldüğü için hastalığa Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-Middle East Respiratory Syndrome) denildiğini belirten Ünal, Corona virüsü ile tanışıklığının yeni olmadığını, daha önce yine aynı virüsün neden olduğu SARS'ın çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını hatırlattı.

BELİRTİLERİ
Corona virüsün halsizlik, bitkinlik, ateş, burun akıntısı, öksürük gibi belirtiler verdiğini ve yüzde 40 oranında ölümcül olduğunu Belirten Ünal şöyle devam etti:
"Virüsün bulaştıktan sonra 15 günlük pencere dönemi bulunuyor.Suudi Arabistan Yarımadası'ndan gelip 15 gün içerisinde ateşi çıkmış her kişide, özellikle solunum yolu enfeksiyonu da varsa, bu kişiler MERS adayıdır. Bu kişiler iyi araştırılmalı ve hemen maske takılarak izole edilmeli ve hastaneye götürülmelidir.”

DEVELERE DİKKAT

Ünal, bu virüsün develerden insanlara geçtiğinin bilindiğini, develerle temas edilmemesi, deve sütünün içilmemesi gerektiğini belirtti.

EBOLA KORKUTUYOR

Ünal, Dünya Sağlık Örgütü'nün 8 bini aşkın ebolayla ilgili vaka bildirisi yaptığına ve bunların 4 bininin öldüğüne dikkat çekti. Dünyanın çok önemli bir salgın ve tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ünal, virüsün hastanın vücut sıvılarıyla temasla geçtiğini, solunum yoluyla bulaşmadığını söyledi. Ebolanın av hayvanlarıyla temasla da bulaştığını belirten Ünal, “Açık yara varsa bulaşma artar ve hızlanır” dedi.