Gurme kahve tutkunları için Coffeway'in dünyasına buyrun
Giannis Bailan, Coffeeway konseptini Türkiye'ye, öncelikli olarak İstanbul'a getirerek, gurme kahve tutkunları için bir kapı açtı. Lezzetli ve farklı aromalarıyla Coffeeway, aynı zamanda kahve kültürünüzü de geliştirebileceğiniz bir yer. Baristalar, her daim yanınızda. Atıştırmalıkları da ayrıca çok lezzetli. Deneyin.
cumhuriyet.com.trİlk dükkan, Nişantaşı'nda açıldı. Buranın konsepti, “Kahve Dükkanı” olarak tasarlanmış. Caddebostan'da açılan ikinci dükkan ise “Kahve Bar” olarak düşünülmüş. Tek başına Al Git kahve mekanı olarak bir yapısı yok. Bailan'dan dinleyelim özelliklerini: “Kafeterya gibi değiliz. Beş altı masamız var. Buraya özel yapılan atıştırmalıklarımızla, burada da içim yapmak mümkün. Ayrıca yine kahveyi alıp gidebilirsiniz. Bir diğer özelliğimiz de kahveleri evlere satıyor olmamız. Evde bulunan makinanıza uygun kahveyi buradan seçebilirsiniz. Farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız her türlü kahve ekipmanını buradan sağlayabilirsiniz. Taze öğütülmüş kahvenizi, baristalarımızdan öneriler alarak evinizde hazırlayabilirsiniz. Amerika'dan getirdiğimiz paketlerde, kahveyi 6 ay taze tutmanız mümkün. Yakın zamanda internet sitemizden de satış imkanı olacak. Biz büyük zincir firmalarla rekabette değiliz. Butik bir gurme kahve mekanı olarak kalmak istiyoruz. Burada yapacağımız sohbetlerle kahveyi tanımak, farklı lezzetlere ulaşmak, bu lezzetleri evlere taşımak en büyük hedefimiz.” Coffeeway'i farklı kılan kahve ise çeşitleri. 5 farklı bölgeden tam 32 değişik kahve bulunuyor. Bunlar harmanlanarak geliyor. “Malum, harman büyük sır” diyor Bailan, “Bu harmanlarla farklı lezzetlere ulaşabiliyorsunuz. Bizi farklı kılan bu çeşitlilik. Aromalandırılıp harmanlanarak gelmesi de büyük çile diğer yandan. Her biri analizlerden geçiyor gümrükte. Maliyeti de yüksek. Ama kahvenin kalitesi bizim için en önemli nokta.”
Kahve o anda öğütülerek hazırlanıyor
Coffeeway'de hiçbir kahve hazır ve nazır sizi beklemiyor. Seçeceğiniz kahve o anda öğütülüyor ve içime hazır hale getiriliyor. Beğendiğiniz kahveyi alırken, öğütülmüş olarak da tercih edebilirsiniz, evinizde küçük bir değirmeniniz varsa çekirdek halde de. Bailan, “Baristalarımız uzman. Eğitimleri var ve her yeni gelen personeli de eğitiyorlar. Bu anlamda doğru bilginin mevcudiyetini her daim koruyoruz” diyor. Yunanistan'la Türkiye'nin menüleri aynı. Tek farkı sadece bu mekana özel hazırlanan atıştırmalıklar kısmı. Peki kahveseverlerin nasıl bir profili var? Değişen sunumlar, tüketiciyi nasıl etkiliyor? Yanıtlıyor Bailan: “Türkiye'de kahve tüketimi kişi başı 600 gram civarında. Yunanistan'da ve bazı Avrupa ülkelerinde bu rakam 8 kiloya ulaşıyor. Tabii burada çayın liderliği de etkili. Türkiye'de üç kategoriden söz etmek mümkün. Kahve tutkunu olan, çok sık seyahat eden ve kahvenin her detayını araştıran, bilen bir kesim söz konusu. Bu kesim tam bir kahve gurmesi diyebiliriz. Diğer yandan genellikle gençler ya da iş merkezlerinde çalışanlar Al Git kahvelere ilgi gösteriyor. Sabah aldıkları kahveyi, uzun saatlerde tüketebiliyorlar. Diğer yandan da geleneksel kahve alışkanlıkları olanlar. Yeni nesil ve büyükşehirlerde kahve tüketimi artan bir seyir izliyor.” Zaman içinde kahve seven ve farklı tatları talep eden kesim artacağını ve bu anlamda bir gurmeleşmenin söz konusu olacağını söyleyen Bailan, o yüzden gerçekleştirmek istediği atölye çalışmalarını da gündeme almış. Son olarak kahveyle ilgili yanılgıları da soruyoruz. “Her şeyin fazlası zarar. Kahve oldukça yararlıdır. Ancak her bireyin kendine göre bir içme standardı olması gerektiği bir gerçek. Kahveye alışma şekli önemli. O yüzden kendinize uygun dozda tüketmeniz en doğrusu.”
Evde kahve pişirmenin 7 altın kuralı
Coffeeway'de uzman baristalar, evde kahve keyfi yaşamanız için damak tadınıza uygun kahveyi seçmenize yardımcı oluyor. Seçtiğiniz kahvenin evdeki makinaya uygun şekilde öğütülmesini sağlıyorlar. Peki işin sırrı nedir? İşte evde kahve hazırlarken en iyi sonuca ulaşmanızı sağlayacak 7 altın kural...
* Kalan filtre kahveyi asla tekrar ısıtmayın. İçmek istediğiniz zaman içeceğiniz kadarını hazırlayın. Kahve, aromasını en iyi 85°C de korur. Kahve makinesinde 20 dakikadan fazla bırakmayın. Gerekiyorsa bir termosta saklayın.
* Çeşmeden akan soğuk suyu kullanın. Çeşmenizin suyunda garip bir tat varsa, suyu filtreleyin veya şişelenmiş su kullanın.
* Pişirilmiş kahveyi tekrar kullanmayın. Kahvenin aromasız ve tadı olmayan acı kısmının filtrede kaldığını unutmayın!
* Her fincan için yaklaşık iki tatlı kaşığı kahve kullanın. Bu ölçüyü zevkinize göre uyarlarken her seferinde hazırladığınız fincan miktarından bağımsız olarak, oranı sabit tutun.
* Türk kahvesi pudra kıvamında öğütülmüş olmalıdır. Çok kısık ateşte pişirilmeli ve ilk kabarmada üzerinde biriken köpük fincana alınıp, ikinci kez kabardığında kahve fincana aktarılmalı.
* Kahve öğütüldükten sonra yavaş yavaş aromasını ve tadını kaybeder. Uygun saklama yöntemleri ile kahvenin tazeliğini ve özelliklerini koruduğu süre uzatılabilir. Kahve iki hafta içerisinde tüketilecek ise; ağzı iyice kapatılarak serin bir yerde veya buzdolabında saklanabilir. Vakumlu poşet kullanımı önerilir.
* Kavrulmuş çekirdek kahve henüz öğütülmediyse, aromasını ve tadını çok daha uzun süre muhafaza eder. Ev tipi küçük bir değirmenle istenilen miktarda öğütülebilir. Kahveyi, kullanılan makineye uygun incelikte öğütmek gerektiği unutulmamalı.