'Gürcistan bölünecek'
Ayrılık kartını çıkaran Rusya'nın Dışişleri Bakanı Lavrov "Toprak bütünlüğünü unutun" dedi. Lavrov, Güney Osetya ve Abhazya'yı Gürcü devleti sınırları içinde yaşamaya zorlamanın mümkün olmadığını, tek çözümün tarafların karşılıklı olarak kabul edecekleri bir yol bulmak olduğunu kaydetti. Gürcistan parlamentosu ise ülkenin BDT'den çıkması yönünde karar aldı.
cumhuriyet.com.trÇatışmalar sürüyor
Üst düzey bir Rus general, kentte düzeni sağlayıncaya kadar birkaç gün daha Gori’de kalacaklarını söyledi. Çekilme planının, Güney Osetya güçlerinin kentte kalmakta ısrar etmesi ve Gürcistan’ın bunu reddetmesi üzerine bozulduğu kaydedildi. Gori’de patlama seslerinin duyulduğu ve siyah dumanların yükseldiği bildiriliyor.
Rusya ayrılık kartını çıkardı
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Gürcistan’daki savaşın ABD’nin özel planları sonucunda gerçekleştiğini ifade etti. Rusya Genelkurmay Başkanlığı, ABD’nin Gürcistan’a gönderdiği uçakların içindekiler konusunda endişeleri bulunduğunu bildirdi.
Rusya yönetimi, bir taraftan Gürcistan savaşından doğrudan doğruya ABD’yi sorumlu tutarken, diğer taraftan da Gürcistan’ın toprak bütünlüğü konusunda soru işareti oluşturmaya yönelik açıklamalar yapıyor. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya’nın BM ilkeleri, 1966 anlaşmaları ve Helsinki Nihai Senedi temelinde alacakları her kararı hem destekleyeceklerini hem de bunun garantörü olacaklarını açıkladı. Abhazya ve Güney Osetya liderlerinin 6 meddelik ateşkes anlaşmasını imzaladıkları törende konuşan Medvedev, Gürcistan’a silah gönderen ülkelere eleştiride bulunarak bunun dünya barışına hizmet etmeyen bir tavır olduğunu söyledi.
Rusya’dan NATO’ya eleştiri
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gelinen noktada Gürcistan’ın toprak bütünlüğü konusu üzerinde durmanın anlamının olmadığını belirtti. Lavrov, Gürcistan’ın soykırım yaptığını, bu şartlar altında Güney Osetya ve Abhazya’yı Gürcü devleti sınırları içinde yaşamaya zorlamanın mümkün olmadığını, tek çözümün tarafların karşılıklı olarak kabul edecekleri bir yol bulmak olduğunu kaydetti. Lavrov, savaşın ABD’nin özel planları sonucunda gerçekleştiğini ifade etti.
Rusya’nın NATO-Rusya Konseyi’ndeki temsilcisi Dimitriy Rogozin, NATO’nun Gürcistan’ın Güney Osetya’da yaptığı katliamları eleştirmemesine tepki göstererek “Bundan sonra ilişkilerde değişikliklerin yaşanması kaçınılmazdır” dedi. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov da Rusya’nın tavrının ABD yönetiminin 11 Eylül sonrasında saldırganları hemen cezalandırmasından farklı olmadığını belirtti.
ABD yönetimi, Japon Denizi’nde 15-23 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmesi öngörülen NATO-Rusya ortak tatbikatının iptal edildiğini açıkladı. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin ise ABD’nin Gürcistan’a gönderdiği kargo uçaklarının içindekiler konusunda endişeleri bulunduğunu söyledi.
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin Gürcistan’ın Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) çıkacağını açıklamasının ardından, dün de Gürcistan parlamentosu ülkenin BDT’den çıkması yönünde karar aldı.
Gori’de silah sesleri
Rus askerlerinin Gürcistan’daki Gori kentinden çekileceğini ve kontrolü Gürcü askerlere bırakacağını açıklamasına karşın, kentte çatışmaların sürdüğü bildirildi. Üst düzey bir Rus general, kentte düzeni sağlayıncaya kadar birkaç gün daha Gori’de kalacaklarını söyledi. Gürcistan’dan Gori ile Karadeniz’deki liman kenti Poti kentlerindeki Rus askeri varlığıyla ilgili çelişkili açıklamalar geliyor.