‘Güneş ışınları DNA’ya zararlı’

Uzmanlar uyardı: Özellikle bebek ve küçük çocukları güneşten koruyun.

SİBEL BAHÇETEPE

Güneş ışınlarının insan sağlığında önemli sorunlar oluşturabilir. Türk Dermatoloji Derneği üyesi Prof. Dr. Sibel Ersoy Evans, özellikle bebeklerin ve çocukların güneşten korunması gerektiğini vurgulayarak “Güneş ışınları yani ultraviyole ışınlar, hücrelerimizdeki DNA’ya zarar verir. Çocukluk döneminde yoğun güneş maruziyeti ve güneş yanığı oluşumu ileri yaşlarda deri kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Bebek ve küçük çocuklar güneşten korunmalı, yetişkinlerdeki gibi koruyucu önlemler uygulanmalıdır” dedi.

En iyisi kaçınmak

Güneşin bir çok yararları olduğu gibi dikkatli olunmadığında deri kanseri gelişiminde önemli rol oynayacağını söyleyen Prof. Dr. Evans “Bu ışınların derideki etkileri saatler veya yıllar içinde ortaya çıkabilir. Güneşin derimizdeki etkilerinin belli başlıları güneş yanığı, güneş alerjisi, ‘güneş lekeleri’ adı verilen düzensiz kahverengi lekeler, derinin erken yaşlanması, yüzeysel ve derin kırışıklıklar, damar genişlemeleri ve deri kanserleridir” dedi.

Güneşten korunmanın en önemli yolunun “kaçınmak” olduğunu söyleyen Evans, “Ultraviyole ışınlar suyun altında 60 metreye kadar ulaşabildiği için yüzerken de yanmak mümkündür. Gölge ve bulutlu ya da kapalı hava da güneşten tam koruma sağlamaz. Bunun için özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik geldiği 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalıdır. Mutlaka geniş kenarlı şapka ve gözlük kullanılmalı, ışığı en az geçiren sıkı dokunmuş, koyu renk giysiler tercih edilmelidir. Yazın, dış ortamda bulunmak gerekiyorsa gölgelikler tercih edilmeli ve gölgede ve bulutlu havada bile güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır” diye konuştu.