Güneş altında çalışanlarda göz rahatsızlığı riski

Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, halk arasında "kuş kanadı" veya "gözde et yürümesi" olarak bilinen Pterjium'un birincil sorumlusunun genetik yatkınlık, ikincil sorumlusunun ise güneş ışınları olduğunu belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yüzde 2-4 oranında görülen Pterjium'un sadece estetik bir sorun olmadığını kaydetti.

Rahatsızlığın çoğu kişi tarafından sadece kızarıklık olarak algılandığını vurgulayan Doğan, Pterjium'un, erken dönemde sadece kızarıklık olmasına rağmen kornea üzerine yürüdüğünde, yapıştığı yerde deformasyona ve lekeye neden olduğunu, tedavi edilse bile, yol açtığı astigmat ve lekenin kişinin görme kalitesini olumsuz etkilediğini bildirildi.

Doğan, başlangıçta zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi şikayetlerle ortaya çıkan Pterjium'un ilerleyen safhada kalıcı görme kusurları meydana getirebileceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Pterjium, gözün beyaz tabakası üzerini örten konjonktiva zarının kalınlaşıp aşırı damarlanarak gözün dış merceği (kornea) üzerine ilerlemesi halidir. Başlangıçta zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi şikayetlere yol açar. İlerlemeye devam ederse önce astigmatizmaya neden olur. Pupilla alanına yaklaşıp o bölgeyi kenardan kaplamaya başladığı safhada ise kalıcı görme kusurları meydana gelir."

Pterjium'un erkeklerdeki görülme sıklığının kadınlara göre iki kat fazla olduğuna işaret eden Doğan, "Bu farklılık, erkeklerin dış ortamlarda daha fazla bulunmalarına bağlanmıştır. Çiftçilik, denizcilik ve inşaat işçiliği gibi meslek gruplarında olup, açık havada çalışmak durumunda kalanların ise bu rahatsızlıktan korunmak için mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekir. Pterjiumda birincil sorumlu olan etken genetik yatkınlıktır. İkincil sorumlu ise güneş ışınlarıdır. Ayrıca Pterjium'un görülme sıklığı yaşla birlikte artar" ifadelerini kullandı.