Güncellenen demokrasi
.
Orhan Selim Bayraktar - Hollanda (Amsterdam)Hemen her yıl bir ya da daha çok kez, Hollanda partileri kendi kurultaylarını yaparlar. Sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA) bu yılın ilk kurultayını ‘s-Hertogenbosch kentinde düzenledi. Tüm parti üyelerinin katıldığı, izleyicilerin de bulunduğu demokrasi şenliği, senato ile Avrupa Parlamentosu’nun listelerinin onaylanmasından sonra Alman sosyal demokrat lider Andrea Nahles’in (SPD) ve diğer PvdA liderlerinin konuşmalarıyla son buldu.
Bütün tasarılar partinin dünyadan üyelerinin katılımıyla oylandı. Üstelik tüm üyelerden gelen e-demokrasi oyları daha belirleyici bir rol üstlendi. Parti yıllarca temsili bir demokrasiyle yönetildi. Parti birimlerinden ve bölgelerden gelen delegeler, yıllarca sosyal demokrat partinin gelişimine ve iç demokrasisine biçim verdiler. Parti koalisyona girerken, hükümet programını onaylarken, seçimlerden önce ve bazen sonra da her zaman geniş katılımlı kurultaylarla karar verdi. 21. yy. başlarından itibaren teknik gelişime bağlı olarak salon oylamaları elektronik sistemle yapıldı. Üyelerden gelen bir tasarıyla, bilişim ve iletişim teknolojilerinin uygun kullanımıyla, temsili demokrasi yerine katılımcı ve çağa uygun yeni yapıların oluşturulması, e-demokrasinin yaşama geçirilmesi kabul edildi.
Bu, sosyal demokrasi için dev bir adımdı. Dünyanın her kıtasından parti üyeleri tasarılar sundular, adaylık başvuru sistemleri tamamen yenilendi. Enternasyonal bir katılım; partideki eğilimlerin yalnızca ülke sorunlarıyla sınırlı kalmayıp, yaşanabilir bir dünya ve uzay hukukuna kadar bir çok konuda yeni açılımları da gündeme getirmiş oldu. Temsili demokrasi yerini e-demokrasiye, daha şeffaf bir çalışmaya ve örgüte, denetlenebilir bir yönetim anlayışına, güçlü bir etkileşime, karar alma süreçlerine tüm üyelerin katılımına bıraktı. Bir anlamda siyasi inovasyon sürekli kendini yenileyerek güncel demokrasiyi şekillendirdi.
Gündemde olan konuları geniş kitlelere yayma, yeni tezlere ulaşma, kurultaya bizzat katılan üyelerin ve konukların da görüşleriyle biçimlendirildi. Dokuz ayrı salonda yapılan toplantılarla partinin program başlıkları zenginleştirildi. Sözgelimi en çok katılımcının olduğu “Yoksulluk, borçlar ve temel gelir” tartışması yapılan salondu. İklim sözleşmesi, CO2 vergisi, AB genişlemesi, iş alanlarının adil paylaşımı, okullarda birlikte yaşamın öğretilmesi, ödenilebilir konutlar gibi konulardaki tartışmalar, geleceğe ışık tutacak çalışmalar olarak yerini aldı.
Kurultay canlı yayınla bütün partililer tarafından izlenirken, üyeler kendilerine gelen şifreli oy numarasıyla oylamaya katılabiliyor. Bazen bir elçilik çalışanı, belki Güney Afrika’dan bir çiftçi, BM’de bir çalışan görevli, uluslararası görev yapan asker, doktor, mülteci görevlisi, Türkiye’den bir emekli partinin çizgisinde söz sahibi olabiliyor. Demokrasi inovasyonla güzelleşiyor.