Gülsin Onay, New York'ta resital verdi
Ünlü piyanist Gülsin Onay New York'ta resital verdi. Resitalden elde edilen gelir Elazığ depremzedelerine gönderilecek.
cumhuriyet.com.trKonser ''The Times Center''da, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve eşi Feruze Samsar'ın himayesinde, Amerika Türk Kadınlar Birliği (ATKB) tarafından düzenlendi. Başkonsolos Samsar, resitalin başında yaptığı konuşmada, başta yabancı ülkelerin başkonsolosları olmak üzere konsere gelenlere ve ATKB'ye teşekkür ederek, konserin gelirinin Elazığ'a gönderileceğini belirtti. Samsar, Onay'ın 3 yaşında piyanoya başladığı kısa özgeçmişinden söz ettiği konuşmasında, devlet sanatçısı Onay'ın modern Türkiye'nin en önemli piyanistlerinden olduğunu söyledi. Onay, Beethoven, Bartok ve Chopin'in bestelerinden oluşan bir resital verdi ve resitalin sonunda izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. Resitalin ardından Onay, CD ve DVD'lerini dinleyicileri için imzaladı.
Gülsin Onay gazetecilere yaptığı açıklamada, konser vermek için 2 yıl sonra yeniden New York'a gelmekten ve dinleyicilerle buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün hemen ardından konser vermenin de güzel bir rastlantı olduğunu kaydeden Onay, Polonya asıllı Frederick Chopin'in de bu yıl doğumunun 100. yılı olduğunu hatırlattı. Konserin gelirinin Elazığ'daki depremzedelere gideceğini ve bu yüzden konserin çok anlamlı olduğunu ifade eden Onay, ''Çok güzel, çok duygusal bir konserdi, benim için çok büyük bir mutluluk oldu'' dedi.
Onay, Chopin'in doğum yıl dönümü kutlamaları nedeniyle bu yıl çok sayıda ülkede konser vereceğini, Türkiye'de pek çok şehirde ''İyi ki Doğdun Chopin'' konserlerinin düzenleneceğini anlattı. Daha sonra Avusturya, Almanya, Fransa, Güney Amerika turnelerinin başlayacağını ifade eden Onay, New York'a gelmeden önce Miami piyano festivalinde resital verdiğini ve orada da yoğun bir ilgiyle karşılaştığını belirtti. Onay, ''Bu Miami'de de ikinci konserimdi ve önümüzdeki yıl oraya yine gideceğim. 11 Temmuz'da da Princeton müzik festivali için tekrar ABD'ye geleceğim'' dedi.
Onay, bir soru üzerine şöyle konuştu: ''Bütün diller aslında müziğin içinde birleşiyor, beraber bütün duygular hissediliyor ve müzik birlikte nefes alıp verilebilen olağanüstü bir sanat dalı, bunu yaşayabilmek çok büyük bir şans. Böyle bir mesleği küçük yaşımdan itibaren hiç yorulmadan severek devam ettirmem, birçok insanı bu müzik sesleriyle bu güzel dünyaya götürebilmeyi çok önemli bir misyon gibi hissetmemden kaynaklanıyor.'' Türkiye'nin imajının son dönemde çok değiştiğini de belirten Onay, ''Dünyaya yayılmış o kadar çok başarılı insanımız var ki, bunların içinde olağanüstü film yapımcılarımız, edebiyatçılarımız, doktorlarımız, restoranlarımız var. Dünyada herkes Türkiye'yi önemli bir ülke olarak görüyor ve çok değerli insanlarını da tanıyor'' dedi.
New York Başkonsolosu Samsar da gazetecilere yaptığı açıklamada, Elazığ depreminin ardından Onay konserinin gelirini Elazığ'daki depremzedelere gönderme kararı aldıklarını belirterek, ''Biletlerin tamamı satıldı, o yüzden gerçekten mutluyuz, halkımızın gösterdiği duyarlılığa da çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu. Konsere çok sayıda yabancı diplomatın da geldiğini belirten Samsar, ''Onlar da aynı şekilde hem konsere, hem de Elazığ depremzedelerine destek oldular'' dedi. Gülsin Onay'ın dünyaca ünlü bir piyanist olduğuna işaret eden Samsar, Onay'ın 2 yıl önce de aynı konser salonunda konser verdiğini, yeni bir konser için uzun zamandır talep olduğunu belirtti. Konseri Avusturya, Lübnan, Karadağ, Pakistan, Arnavutluk, Almanya ve Malezya Başkonsolosları da izledi.
Gülsin Onay hakkında
Piyano eğitimine 3 yaşında başlayan Gülsin Onay, ilk konserini altı yaşında TRT İstanbul Radyosunda verdi. Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında, 2 yıl Mithat Fenmen ve Ahmed Adnan Saygun tarafından Ankara'da özel eğitim verilerek 12 yaşında Fransa'ya gönderildi. Paris Konservatuvarı yüksek bölümünden 16 yaşında, ''Premier Prix du Piano- Piyano Birincilik Ödülü'' kazanarak mezun oldu. Sanatçı, Marguerite Long Jacques Thibaud (Paris) ve Ferrucio Busoni (Bolzano) de dahil olmak üzere başlıca uluslararası yarışmalarda kazandığı ödüllerle uluslararası müzik kariyerine başlamış oldu. 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen Gülsin Onay, 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ile onurlandırıldı. Sanatçıya 2007 tarihinde Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından Onur Ödülü Altın Madalyası verilirken, Polonya halkı adına da Onay'a Chopin'in müziğini olağanüstü biçimde tanıttığı için devlet nişanı verildi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solisti olan Onay, halen Bilkent Üniversitesi'nin de konuk sanatçısı olarak görevine devam ediyor.