Gülen okulları NYT manşetinde

ABD'nin en saygın gazetelerinden The New York Times (NYT), birinci sayfasından yayımladığı 'Türkiye bağlantılı okullar Teksas'ta büyüyor' başlıklı haberinde Gülen Hareketi'nin ABD'deki eğitim ağlarını ve öğretmenler için alınan özel vizeleri gündeme getirdi.

cumhuriyet.com.tr

NYT, yayımladığı bir şemaya da, cemaatin ABD'de kurulu dernek ve vakıflarını gösterip, hepsini şemanın tepesinde bulunan Fethullah Gülen fotoğrafına bağladı.
Gazetede birinci sayfada verilen haber, 20 sayfada tam, 21. sayfada da yarım sayfa olarak yer alırken, haber NYT'nin internet sitesinde de yaklaşık 7 sayfa yer buldu.
Haberde Gülen Hareketi'nin Charter adı verilen ve kamu kaynaklarıyla işletilen özel okullardan, inşaat faaliyetlerine, özel vize ile getirilen öğretmenlerden, okullardaki öğrencilerin başarısına kadar dek uzanan konular işlendi.

NYT, TMD adlı bir inşaat firmasının kuruluşunun üzerinden bir ay geçmeden Gülen'e yakınlığıyla bilinen Harmony (Uyum) Okulları'nın 8.2 milyonluk inşaat ihalesini kazandığını ve bu firmanın Türkiye ile bağlantılı olduğunu öne sürdü.

TMD'nin 2009 yılından bu yana 50 milyon dolarlık inşaat ihalesi aldığını yazan gazete, Harmony Okulları'nın 16 bin öğrenci ve 33 şube ile Teksas'taki en büyük kamu kaynakları kullanan özel okullar zinciri olduğunu ve yıllık 100 milyon dolar yardım aldığını yazdı.
Stephanie Saul imzalı haberde Fethullah Gülen'in karizmatik bir Türk Vaizi olduğu ve İslam'ın ılımlı yüzünü tüm dünyaya yayarak  dinsel, sosyal ve milliyetçi bir hareket kurmak için kendini adadığı dile getirildi.

Gülen hareketiyle doğrudan bağlantılı olduğu belirtilen ve ABD'nin 25 eyaletinde 120 okul bulunduğu yazılan haberde, okulların Amerikan öğrencilerinin genellikle başarısız olduğu bilim ve matematik konularında ağırlıklı olarak eğitim verdiği vurgulandı.
Haberde  'Charter' adı verilen ve Harmony adıyla bilinen bu okulların öteki kamu okullarına göre öğrenci başına 1-2 bin dolar arası daha az maliyet oluşturdukları için devlet tarafından tercih edildiği belirtildi.

Harmony Okulları'nda 2011 yılında 1.500 öğretmenin istihdam edildiği ve bunların 292'sinin 'yüksek nitelikli eleman' olarak nitelenen 'H-1B' vizesi sahibi olduğu yazıldı.
ABD Federal Çalışma  Bakanlığı'nın 'H-1B' vizesi sahibi bu Türk öğretmenlerin bir bölümünün yeterince deneyimli olmadığı ve okul yöneticilerinin çevrelerindeki Amerikalı öğretmenleri çalıştırmak istemediklerine yönelik iddiaları incelediği de anımsatılan haberde bazı işçi sendikalarının bu durum nedeniyle okullara tepkili olduğu belirtildi.