Gül’e yasak nasıl geldi?
AKP siyasetinde Gül’e yer yok ama ona yasak getiren AKP’lilerin 3’ü de Meclis’te
Erdem Gül / CumhuriyetGazeteci Danışmanı Ahmet Sever’in tartışmaları hâlâ süren kitabında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü en çok üzen olay olarak anlattığı, ikinci kez Cumhurbaşkanı adayı olmasına yasak koyan düzenlemenin altından 3 AKP milletvekilinin verdiği önerge çıktı. Gül’e ikinci kez adaylık yasağı getiren önergenin altında imzası olan 3 AKP’li vekil, 7 Haziran’da yeniden Meclis’e girdi. Ancak yasağı daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılmasına karşın Gül, AKP yönetimleri tarafından konulan engellemeler nedeniyle halen siyasetin dışında.
Sever, “Abdullah Gül ile 12 Yıl. Yaşadım, Gördüm, Yazdım” adlı kitabında, 2012’de AKP’nin Meclis’ten geçirdiği tasarıyla Gül’ün büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını anlatıyor. Kitapta, Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin yasağı kaldırmak için dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin aracılığıyla mesaj yolladığını ancak Başbakan Erdoğan’ın, “İşi sağlama alalım. Ne olur ne olmaz” sözleriyle yasağın arkasında olduğu yanıtını aldığı belirtiliyor.
Aslında AKP’nin yasa tasarısında Gül’ün ikinci kez adaylığı konusunda bir yasak yoktu. Ancak tasarının Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri sırasında alt komisyonda son dakika önergesiyle yasak getirildi. Önergede, yasanın çıktığı tarihten önce Cumhurbaşkanı olanların yeniden adaylığına yasak kondu. Komisyon tutanaklarına göre bu önerge gelir gelmez, muhalefet, AKP’yi, “Kendi seçtiğiniz Cumhurbaşkanına adaylık yasağı getiriyorsunuz” diye uyardı ve bunun nedenlerini sordu.
Kıymetliyse..
Ancak muhalefetin sorularda ısrar etmeleri ve “Gül’ün seçilme hakkının elinden alınıp engellendiğini” belirtmeleri üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ilginç bir yanıt veriyor. Kuzu, Gül’ün siyasal hakkını savunan muhalefete, “Ben şöyle görüyorum aslında. Engelleme yerine süresini 7 sene olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bence yani 2 sene daha kalması... Bu kadar kıymetliyse hep beraber sahip çıkalım” karşılığını veriyor.
Gül’e yasak getiren önergenin altında 3 AKP milletvekilinin imzası bulunuyor. AKP Bursa Milletvekili İsmet Su, Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ve Yozgat Milletvekili Yusuf Başer. Meclis’te kabul edilen önerge daha sonra Anayasa Mahkemesi, bu yasağı iptal etti.
Gül siyaset dışı kalırken, yasak önergesini imzalayan 3 AKP’li 7 Haziran’da yeniden milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. İmzacı AKP’lilerden İsmet Su, Cumhuriyet’in önerge ile ilgili sorusunu şöyle yanıtladı: “Abdullah Bey’in şahsına dönük değildi. Orada böyle bir düzenleme ihtiyacı çıktı. O gün orada biz değil başka arkadaşlar olsaydı onlar da imzalardı.”