Gül'den 28 Şubat yorumu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 28 Şubat döneminde Bakan olduğunu MGK üyesi olmadığını belirterek, MGK'de alınan kararların altında imzasının olmadığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hollanda ziyareti öncesinde havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Gül, ''28 Şubat döneminde MGK'da alınan kararların altında bakan olarak imzanız vardı. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?'' şeklindeki soruya ''O dönem bakandım ama MGK üyesi değildim. İmzam yok'' dedi.

Gül, 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili şunları söyledi:  

"Hepimiz o dönemin çok canlı şahitleriyiz. Çoğumuzun çok önemli pozisyonları vardı. O dönem hala herkesin hafızasında canlıdır.

Demokrasiye müdahale edilen bir ara dönem yaşamıştır Türkiye ve bu dönemin yargı tarafından incelemesinden daha tabi bir durum olamaz.

Bir hukuksuzluk varsa yargı bunu inceleyecektir.

Ben Refahyol hükümetinde bakandım ama MGK üyesi değildim. Dolayısıyla o günkü MGK kararlarında imzam yok. O konular daha sonra Bakanlar Kurulu'na getirilip herhangi bir Bakanlar Kurulu kararı çıkartılmadığı için imzam da yok. Ama o dönemi yaşayanlardan biriyim.

12 Eylül ile ilgili Cumhurbaşkanlığı'na herhangi bir yazı ya da iddianame gelmedi."

 

12 Eylül darbesi ile ilgili soruşturma

Gül, 12 Eylül darbesi ile ilgili soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamenin Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğine yönelik haberlerin hatırlatılması ve 28 Şubat'a müdahil olup olmayacağının sorulması üzerine, "12 Eylül'le ilgili Cumhurbaşkanlığı'na bir yazı gelmedi. Konuyla ilgili bazı haberler çıktı ama o konuyla ilgili bir yazı gelmediğinin bilinmesini isterim" diye konuştu.

 

27 Nisan süreci

Cumhurbaşkanı Gül, 27 Nisan sürecinin dava konusu olması gerekip gerekmediği konusundaki görüşünün sorulması üzerine ise, "27 Nisan hukukçuların konusu. Bir şey varsa savcılar yapacaktır. Benim söyleyeceğim bir şey yok" dedi.


Suriye

Gül, Suriye'de BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın başlattığı süreci "çok önemli bir süreç" olarak gördüklerini belirterek, "Bunu aynı zamanda Suriye için çok önemli bir fırsat ve şanstır. Tabi ki Kofi Annan'ın programının tamamen uygulanması herkesin silahları susturması, ateşkesin sağlanması gerekiyor. Silahsız, barışçıl şekilde görüşlerini ifade etmek isteyenlerin, toplantı yapmak isteyenlerin tüm bunlarda serbest olması gerekiyor. Böyle bir ortamın oluşması sonra da uluslararası gözetim altında gayet adil bir seçimle halkın iradesinin ortaya çıkması gerekiyor. Kardeş kanı akmadan Suriye'yi kendi içerisinde bu problemi çözer. Çevre ülkelerden Suriye'de olanlardan herkesin ders alması gerekir. En çok Suriye yönetiminden ders alması gerekir. Suyun tersine akması özellikle sosyal olaylarda mümkün değil. Onun için 'Bu bir fırsattır ve son bir şanstır' dedim. Umarım ki bunun farkında olurlar" diye konuştu.


Afganistan'daki Taliban saldırısı

Afganistan'da Taliban kuvvetlerinin Türk askerleriyle karşı karşıya geldiği haberlerini de değerlendiren Gül, Afganistan'da meydana gelen olayları "kaygı verici" şeklinde niteleyerek, "Şehrin içerisinde çok yerde birden saldırılar oldu ama Türk karargahına herhangi bir saldırı olmadı. Türklerin ayrıcalığı herkes tarafından biliniyor" dedi.

 

Ağar karara uyacak

Cumhurbaşkanı Gül, Mehmet Ağar'ın cezasının onamasına ilişkin olarak ''Yargıtay en üst hukuki karar alan bir kurum, söyleyeceğim bir şey yok, herkes uyacak'' dedi.


"Hollandalılar üzülmesin"

Cumhurbaşkanı Gül, Amsterdam ziyareti öncesinde ırkçı bir milletvekilinin kendisinin Hollanda'ya gelmemesi için başlattığı kampanyanın hatırlatılması üzerine "Herhalde onun söylediklerinden ve yaptığı kampanyadan Hollandalılar utanıyordur. Ama utanmalarına gerek yok. Çünkü her ülkede bu tip şahıslar ve siyasetçiler çıkabiliyor. Çoğulculuğun geçerli olduğu ülkelerde çok uç düşüncelerdeki siyasetçiler de olabiliyor. Onun için Hollandalıların da bundan üzülmemelerini isterim" değerlendirmesinde bulundu.


KKTC'nin isminin değiştirileceği iddiaları

Rum dönem başkanlığına kadar bir çözüm olmazsa Kıbrıs Türk Devleti olarak KKTC'nin isminin değiştirilebileceği yönündeki haberleri de değerlendiren Gül, "Kıbrıs'ta BM nezdinde görüşmeler devam ediyor. Rumların dönem başkanlığı otomatik rotasyon üzerinden yapılan bir şey. Dolayısıyla BM nezdindeki esas görüşmeler çok önemli" dedi

 

Gül Hollanda'ya gitti

Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve yüze yakın iş adamı ile birlikte saat 12.20'de THY'ye ait ''Kapadokya'' özel uçağıyla Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a gitti.

Hollanda Kraliçesi Beatrix'in daveti ile Hollanda'ya hareket eden Gül, 11 yıl aradan sonra bu ülkeyi ziyaret eden Türk Cumhurbaşkanı olacak.