Gülbahar’a özgürlük yolu

AYM, 35 yıldır cezaevinde olan Hasan Gülbahar’ın koşullu salıvermeden yararlandırılmamasını hak ihlali olduğuna karar verdi.

cumhuriyet.com.tr

Anayasa Mahkemesi(AYM), yaklaşık 35 yıldır cezaevinde olan Hasan Gülbahar’ın başka bir suçtan aldığı ceza öne sürülerek “koşullu salıvermeden” yararlandırılmayarak cezaevinde tutulmaya devam edilmesinin “hak ihlali” olduğuna karar verdi. Yüksek mahkeme, Hasan Gülbahar’la ilgili ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılamaya hükmetti ve  kararı Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Gülbahar’ın avukatları, yerel mahkemeye tahliye başvurusunda bulundu.

Adana 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 1981’de TİKKO üyeliği suçlamasıyla tutuklanan Gülbahar’ı 1983’te müebbet hapisle cezalandırdı. Malatya Ağır Ceza Mahkemesi de, 1991’de Gülbahar’ın koşullu olarak salıverilmesi yasasıyla tahliye etti. Deneme süresi içerisinde Gülbahar, 1995 yılında işlemiş olduğu ikinci suç nedeniyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 2013 yılında çıkarılan 4. yargı paketiyle, İnfaz Yasası’na “7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olan kişi hakkında, mahkum olduğu cezanın infazı sürecinde koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınamaz” şeklinde hüküm getirildi. Bu düzenleme ile Tahir Canan gibi bir çok hükümlü tahliye edildi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi de başvuru üzerine Gülbahar’ı 11 Mayıs 2013’te tahliye etti. Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma yoluna gitti. Gülbahar, 1,5 yıl özgür kaldı. Ancak Yargıtay 5 Haziran 2014’te söz konusu yasanın Gülbahar için uygulanmayacağı yönünde bir karara imza attı ve Gülbahar’ın aldığı 12,5 yıllık hapis cezasının o tarihe kadar yattığı süreden mahsup edilmesine izin vermedi. Bunun üzerine Gülbahar yeniden tutuklandı.

AYM özgürlük yolunu açtı

Tutukluğun ardından Gülbahar AYM’ye başvurarak, hak ihlali olduğunu belirtti. 2014’te yapılan bireysel başvuruyu karara bağlayan AYM, Gülbahar’ın “Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nin ihlal edildiğine ve başvurucuya 3 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.