Gül: Türkiye'de çatlak yok

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Newsweek dergisi ile yaptığı söyleşide gündeme ilişkin yorumlarda bulundu. Gül, Türkiye'de türban ve laiklik gibi konularda bir "bölünme"den söz edilemeyeceğini, bu yöndeki ifadelerin "abartılı" olduğunu belirterek "Böyle bir çatlak yok. Bu sadece siyasi bir tartışmadır" ifadesini kullandı. Dergi, Gül için “Ülkesinin en kutuplaştırıcı şahsiyetlerden biri” ifadesini kullandı.

cumhuriyet.com.tr

Newsweek dergisi, 13 Ekim tarihli sayısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapılan bir söyleşi yayımladı. Gül’ü “Ülkesinin en kutuplaştırıcı şahsiyetlerden biri” olarak nitelendiren dergi, batı ve AB yanlısı AKP'nin, üniversitelerde türban yasağını kaldırmak için ısrar ederek, laik Türkiye'de liberalizmin doğasına ilişkin bir tartışmayı tetiklediğıni yazdı. Abdullah Gül, söyleşi sırasında Rusya-Gürcistan krizi, ABD-İran ilişkileri, Irak, ekonomi, türban yasağı ve laiklik gibi konularla ilgili soruları yanıtladı.

 

Mali disiplin sürdürülmeli

“Ekonomik iklim dikkate alınarak hangi reformların özellikle önemli olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine “Mali disiplinin sürdürülmesi önemli, enerji konularında ise, daha fazla liberalleşme ve özelleştirme programının devamı önem taşıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, “Türban yasağının kaldırılmasından kaygı duyanlara ne derseniz?” sorusunu yanıtlarken de şöyle konuştu: “Bizler, Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin bir parçası, Avrupa Birliği’nin üyesi olmasını sağlamak için çok çalışmış kişileriz. Bizim istikametimizin Avrupa’ya yönelik olduğu konusunda hiç kuşku yok. Eğer biz laik olmayan bir sistemi kurmak istesek, bütün bunlar yapmazdık çünkü ikisi çelişkili olurdu.”

 

"Cumhuriyetin nitelikleri konusunda yaygın görüş birliği var"

Türk Anayasası’nın Türkiye’nin demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olduğunu belirttiğine dikkat çeken Gül, “Türk Cumhuriyetinin bu temel nitelikleri konusunda, belki çok az sayıda marjinal grupların dışında, yaygın ve çok güçlü bir konsensüs var” dedi.

 

"Bölünme abartılı söylem"

Newsweek’in, Türkiye’deki “bölünme”yi sorması üzerine Gül “Sizin dediğiniz bölünmenin olmadığına inanıyorum. Bu, olup bitenlere ilişkin abartılı bir ifadedir” dedi. Türkiye’de aynı ailelerde çok dua eden, az dua eden fertlerin olduğunu, başlarını örten ve örtemeyen kadınların bulunduğunu kaydeden Gül, “Yani, sizin tarif ettiğiniz biçimde bir çatlak yok. Bu, sadece siyasi bir tartışmadır” ifadesini kullandı.

 

"Türkiye, Kafkaslar'da diyalog için çok aktif"

Abdullah Gül, Türkiye’nin Rusya-Gürcistan sorunu konusunda ne gibi bir rol oynayabileceğini değerlendirirken de Kafkaslar ve Balkanların istikrarının Türkiye için önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Eğer güven varsa o zaman ekonomik işbirliği için doğru iklim olur. Ayrıca Kafkaslar, enerji kaynakları ve enerjinin doğudan batıya güvenli bir biçimde taşınması için kilit. Taşınma da, Türkiye üzerinden yapılıyor. Bu nedenle, sorunların çözümü için doğru iklimin olmasını sağlamaya yönelik diyalog atmosferini tesis etme çalışmalarında çok aktif bir rol oynuyoruz.”

Cumhurbaşkanı Gül, ABD ile İran arasındaki sorunların Türkiye’yi ilgilendirdiğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini istediklerini söyledi.

 

"Irak'ın toprak bütünlüğü ABD için de önemli olmalı"

Irak ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Gül, “Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği çok önemli ve ABD için de önemli olmalı. Bu fikrin bir alternatifi olmamalı ve işler, bu yönde ilerlediği gibi görünüyor ve bu nedenle memnunuz” dedi.

 

"Bölgemizde kitle imha silahlarını görmek istemiyoruz"

Nükleer konuların Türkiye için de önem taşıdığını ifade eden Gül, “Bölgemizde kitle imha silahlarını görmek istemiyoruz” dedi. Bu çerçevede altı ülke tarafından İran’a sunulan öneri paketinin çok iyi olduğuna inandıklarını da söyleyen Gül, Türkiye’nin bu pakete ilişkin hazırlıklar ve görüşmelere katkıda bulunduğunu kaydetti. Abdullah Gül “Cumhurbaşkanı Mahmut Amedinejad ile konuştum, ona anlattım ve umuyoruz ki sorunlar, diyalog yoluyla çözümlenecek” şeklinde konuştu.