Gül Türkiye-Rusya ilişkilerine ivme kazandıracak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Perşembe gününden başlayarak Rusya ziyareti sırasında mevkidaşı Dimitri Medvedev ile ilişkilerin her alanda geliştirilmesini öngören Ortak Deklarasyon'u imzalayacak.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Perşembe gününden başlayarak Rusya Federasyonu'na yapacağı resmi ziyaret sırasında mevkidaşı Dimitri Medvedev ile ilişkilerin her alanda geliştirilmesini öngören Ortak Deklarasyon'u imzalayacak. Rus tarafı, Türkiye'nin henüz "cevap" vermediği belirtilen 2. Mavi Akım projesi önerisini yeniden gündeme getireceği ziyaret sırasında Gül'ün, sınırda Türk kamyonlarına yapılan "kötü muamele"ye dikkat çekerek "Gümrük Krizi"nin çözümlenmesi gereğini dile getirmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rus Devlet Başkanı Medvedev'in daveti üzerine 12-15 Şubat tarihleri arasında Rusya Federasyonu'na resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Gül'e eşlik edecek heyette Dışişleri Bakanı Ali Babacan, üst düzey bürokratlar ve iş adamları da bulunacak. Gül, Medvedev'in yanısıra Başbakan Vladimir Putin ile de biraraya gelecek. Ali Babacan da mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüşecek.

Abdullah Gül, Moskova'daki temasların ardından Türk işadamlarıyla birlikte Rusya'nın özerk Tataristan Cumhuriyeti'ne geçerek başkent Kazan'da Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ile bir araya gelecek.
 

Ortak deklarasyon

Moskova'daki görüşmelerin sırasında Gül ve Medvedev tarafından bir Ortak Deklarasyon imzalanacak. İkili ilişkilerin her alanda geliştirilmesine ilişkin kararlığının bir ifadesi olan deklarasyonla, 2004 yılında döneminde Türk ve Rus Cumhurbaşkanları Ahmet Necdet Sezer ve Vladimir Putin'in Ankara'da imzalanan "Dostluğun ve Çok Boyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyon" un güncelleştirilmesinin amaçlandığı kaydediliyor.
 

"Gümrük krizi"

Cumhurbaşkanı Gül'ün Moskova'da Türkiye'de ciddi bir rahatsızlık yaratan "Gümrük Krizi"ni dile getirmesi bekleniyor. Rusya'ya mal taşıyan Türk kamyonlarına sınırda çok yoğun bir kontrol uygulanarak "kötü muamele" yapıldığı, bunun sonucunda da yığılmaların ve büyük gecikmelerin yaşandığı belirtiliyor.

Ankara, "Gümrük krizi"nin çözümlenmesi amacıyla iki ülke arasında geçen yıl imzalanan protokole karşı sorunun devam ettiğini, Rusya'nın protokole uymadığını söylerken, Rus tarafı söz konusu protokolün sadece bir "çerçeve" protokolü olduğunu, sorunun teknik düzeyde iki ülkenin Gümrük yetkilileri arasındaki müzakerelerde çözümlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Diplomatik kaynakları da, iki ülkenin bu çerçevede teknik düzeyde ilk toplantı yaptığını, ikinci toplantının yakında yapılacağını belirterek bu sorunun çözümlenmesi için her iki tarafta "siyasi irade"nin bulunduğunu vurguladılar. Rus kaynakları da "sorunun siyasileştirilmemesi" gerektiğinin altını çizerken Türkiye'nin de Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı'nın açıklamalarına dikkat çekerek Ankara'nın da bu düşünceyi paylaştığını ifade ettiler.
 

Enerji işbirliği

Türkiye ile Rusya arasındaki temaslarda enerji işbirliği çok ağırlıklı bir konuyu oluşturacak. Rus tarafının, görüşmelerde "2. Mavi Akım Projesi"ni yeniden gündeme getireceği belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklar, projenin, Devlet Başkanlığı döneminde Vladimir Putin tarafından önerildiğini ancak "değerlendireceğiz" diyen Türk tarafından şimdiye kadar Moskova'ya "hiçbir cevap" verilmediğini kaydettiler.


Terörle mücadele

Kafkaslar, Ortadoğu, Irak ve İran gibi bölgesel konuların da ele alınacağı Moskova'daki görüşmelerde ayrıca iki ülke tarafından sürdürülen ve tarafları memnun ettiği belirtilen terörle mücadeledeki işbirliği konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye ile Rusya'nın, terörle mücadeledeki işbirliğine ilişkin olarak yeni bir anlaşmayı hazırlamakta olduğu, internet terörü (cyber terörizm) de içerecek bu anlaşmanın daha sonra iki ülke arasında yapılacak başka bir üst düzey ziyaret sırasında imzalanması planlandığı öğrenildi.