Gül: Sizler iyi olursanız Türkiye de iyi olur
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Şu bir gerçek ki eğer sizler iyi olursanız Türkiye de iyi olur, Türk ekonomisi de iyi olur. Sizler eğer kendinizi kötü hissederseniz Türk ekonomisi de kendisini kötü hisseder. Bu kadar Türkiye'nin iyiliğine veyahut da iyi olmamasına etki edecek büyüklüktesiniz'' dedi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Gül, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 60. kuruluş yılı kutlama yemeğine katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, 60. kuruluş yıl dönümünde Türk sanayisinin mensuplarıyla beraber olmaktan, bu etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
İSO'nun Türk sanayisindeki, istihdamdaki yerini rakamlarla anlatmaya hiç gerek olmadığını ifade eden Gül, ''Şu bir gerçek ki eğer sizler iyi olursanız Türkiye de iyi olur, Türk ekonomisi de iyi olur. Sizler eğer kendinizi kötü hissederseniz Türk ekonomisi de kendisini kötü hisseder. Bu kadar Türkiye'nin iyiliğine veyahut da iyi olmamasına etki edecek büyüklüktesiniz. O bakımdan sizlerin başarısını daima sürekli görmek isteriz Türkiye'nin güçlü olması için. Çok şükür bugün iyi yıllarımızı yaşıyoruz'' diye konuştu.
Sanayiciliğin zor bir iş olduğunu ifade eden Gül, para kazanmanın başka yolları da bulunduğunu, bunların içinde en zor olan yollardan birinin sanayinin içerisinde olmak, üreterek, fabrikalar açarak para kazanmak olduğunu söyledi.
Gül, ''Her şey sizin elinizde de değildir. Siz çok başarılı olabilirsiniz, işinizi de çok iyi takip ediyor olabilirsiniz, işten de çok iyi anlıyor olabilirsiniz ama eğer genel ekonomi, Türkiye ekonomisi, makro ekonomi iyi değilse, yani halı iyi değilse, halının üstünde sizin istediğiniz kadar kabiliyetiniz olsun başarılı olmanız mümkün değil'' dedi.
Bu tip yılları çok gördüklerini, 1970'li yılların nasıl kayıp yıllar olduğunu herkesin bildiğini, bir taraftan sendikalar, grevler, diğer taraftan siyasi istikrarsızlıklar bulunduğunu, 1990'lı yıllarda da buna benzer yine sıkıntıları farklı bir şekilde yaşadıklarını anlatan Gül, ''Dünyaya açıldık, rekabet ediyoruz'' derken birden bire siyasi istikrarsızlık, diğer taraftan alınması gereken tedbirlerin alınmayışının her şeyi kontrol dışı bıraktığını söyledi.
Gül, ''Bunlar doğrusu sizin elinizde olmayan ama Türk ekonomisinin takip ettiği politikaların neticeleri olarak ortaya çıkan acı gerçeklerdir. O dönemlerde tabi en çok sıkıntıları sizler çektiniz'' dedi.
O yıllarla mukayese ettiklerinde bugün iyi olduklarını ifade eden Gül, şunları kaydetti:
''Ama bugün de tesadüfi olarak iyi değiliz. İyi olmak için çok köklü reformlar yapıldı bu ülkede. Siyasi, hukuki reformlar bir yana, esas ekonomik reformlar çok yapıldı. Mali disipline uyuldu, uzun çabalardan sonra kontrol dışı olan makro ekonomik dengeler kontrol altına alındı ve pozitif istikamette neticeler vermeye başladı. Bu, bugün hepimizi çok güçlü hissettirmekte, hepimizi güvende hissettirmekte. Kesinlikle bu politikalara güçlü bir şekilde devam etmemiz gerekir ki sizler kendinizi gösterebilesiniz. Sizler başarılarınıza başarılar ekleyebilesiniz ve sizler çalışmanın karşılığını da alabilesiniz. O bakımdan zafiyet göstermeden Türkiye'nin takip ettiği bu politikalara devam etmesi gerekir.
Burada şunu da hatırlatmak isterim ki Türkiye şimdiye kadar reaktif politikalar üretirdi, kriz çıkardı krize karşı tedbir alırdık, nasıl olur da tekrar işleri yoluna koyacağız diye. İlk defa Türkiye proaktif politikalar takip ediyor. Kriz çıkmadan, olaylar olmadan tedbirini alıyor ve açıklıyor ve bütün dünyaya 'bak' diyor, 'ben önümüzdeki yıllarda şöyle bir politika uygulayacağım'... Herkes bakıyor ve ona göre Türkiye'ye güveniyor, Türkiye'nin geleceğini görüyor, gayet şeffaf bir ortam içerisinde ve buna göre tabii ki Türkiye'ye güven artınca işlerimiz de daha kolay oluyor. Bununla tahmin edeceksiniz ki orta vadeli programları açıkladığımızı söylemek istiyorum.''