Gül: Silahların bırakılması gerekir
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Samimi gayretler ve niyetler gayet açık. Öncelikle silahın bırakılması, bu sürecin herhangi bir propaganda alanına çevrilmemesi gerekir' dedi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'e hareketi öncesi bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, çözüm sürecine ilişkin bir soruya, Türkiye'nin en büyük meselesi terörün Türkiye'nin gündeminde çıkartmak, terörü bitirmek için iyi niyetli, samimi gayretler vardır. Gördüğüm kadarıyla halkımızın büyük kısmı da bu gayretleri desteklemektedir. Ümit ederiz ki bunlar Türkiye'nin milli birliğini, bütünlüğünü, üniter yapısını hiçbir şekilde zaafa uğratmayacak şekilde neticelenir ve bir çözüm ortaya çıkar. Samimi gayretler ve niyetler gayet açık. Şimdi karşı tarafın da samimiyetini göstermesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlar, tabi ki öncelikle silahın bırakılması, bu sürecin herhangi bir propaganda faaliyeti alanına çevrilmemesi, psikolojik faaliyetlerin bu süreç içinde yapılmaması. Bütün bunlar karşı tarafın samimiyetini test edici unsurlar olacaktır. Onun için hep beraber, dikkatli bir şekilde, teyakkuz içerisinde tabi ki diğer yandan da takip ediyoruz. Geçmişten bu yana gelmiş birçok tecrübemiz vardır. Bu tecrübelerimiz galiba zihnimizin de bir köşesindedir" diye konuştu.
Bir soru üzerine, yeni anayasa sürecine ilişkin değerlendirmeler bulunan Gül, şunları kaydetti:
"Bunlar TBMM'nin faaliyeti ve Sayın Meclis Başkanının nasıl bir büyük gayret içinde olduğunu herkes biliyor. Halk nezdinde çok büyük çalışmalar yapıldı. Yeni bir anayasa için büyük destek var. Ümit ederim ki bir uzlaşma söz konusu olur. Önemli olan Türkiye'nin gelişmiş demokrasilerin bütün niteliklerini taşıyan bir anayasaya sahip olmasıdır."
4. yargı paketine yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine de Gül, "Görüyorum ben de bu eleştirileri ama bu daha komisyona bildiğim kadarıyla yeni sevk edildi. Komisyonda bunlar tartışılacak, herhalde oralarda değişikliğe uğraya bilir, Genel Kurul'a gelecektir. Nasıl geldiyse kelimesi kelimesine öyle çıkacak diye bir şey yoktur. Yasaların nasıl yapıldığını biliyoruz" diye konuştu.