Gül, Gülen'in iftarına katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fethullah Gülen cemaatine bağlı Türk Kültür Merkezi'nin düzenlediği iftar yemeğine başkonuşmacı ve onur konuğu olarak katıldı. Gül, konuşmasında Türkiye ve ABD arasındaki "ortak değerler ve ortak hedefler üzerine kurulu güçlü bağa" vurgu yaptı. Bill Clinton ile eşi Hillary Clinton ise yemeğe katılmamaları nedeniyle Gül'e konuşmalarının yer aldığı video mesajı gönderdiler.

cumhuriyet.com.tr

Fethullah Gülen Cemaati'nin 3 yıldır New York'taki Waldorf Astoria Oteli'nde düzenlediği "Dostluk Yemeği"ne BM Genel Kurul toplantıları için ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül  başkonuşmacı ve onur konuğu olarak katıldı.

Gül, konuşmasında Türkiye ve ABD arasındaki "ortak değerler ve ortak hedefler üzerine kurulu güçlü bağa" vurgu yaptı.

Gül, ''Ortak stratejik çıkarlara sahip yakın müttefikler olarak, ülkelerimiz barışı, istikrarı, refahı ve güvenliği kurma ve sürdürmede kendi bölgelerimizde ve ötesinde benzer amaçlar için çalışıyor'' ifadesini kullanarak, "insan insana ilişkilerin de bu çerçevede geliştiğini" belirtti.

Bugün iki ülkenin Arap-İsrail çatışmasının çözümünden, Irak ve Afganistan'daki durumun normalleşmesine, Kafkaslarda ve Orta Asya'da istikrarın sağlanmasına kadar çeşitli konularda ortak çıkarı bulunduğunu anlatan Gül, iki ülke ilişkilerinin olumlu unsurlarını oluşturan uzun listeye rağmen, ortaklıklarının kısa bir liste oluşturan zorluklarla da karşılaştığını söyledi. Gül, ''Bu zorluklara rağmen, yine de Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ortaklık bugün daha da güçlü durmaktadır'' diye konuştu.

Eğitimsel, sosyal ve kültürel kutuplarda artan temas yoluyla milletler arasında kalıcı köprülerin kurulabileceğini vurgulayan Gül, bugün birçok farklı milletin küresel şemsiye altında barış içinde birlikte yaşayabilmesi için sosyal uyum ve kültürlerarası diyaloğun daha zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Dünyayı kültürel ve dini çizgilere bölme girişimlerine tanık olunduğunu anlatan Gül, ''Bu tür gösterilere ve çabalara karşı gelmek için güçlü kararlılık ve siyasi irade göstermeliyiz'' diye konuştu.

Gül, bu çerçevede 2005 yılında Türkiye ve İspanya'nın ortak başkanlığında ve BM Genel Sekreteri himayesinde başlatılan Medeniyetler İttifakı girişiminin tam da bu kararlılık ve siyasi iradeyi yansıttığının altını çizdi.
 

Clintonlardan video mesajı

ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton ve eşi New York Senatörü Hillary Clinton da dostluk yemeğine video mesajı gönderdiler.

Clinton, TCC yemeğinde bu yıl Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşma yapmasının bir ''şans'' olduğunu belirterek, ''Türkiye ile ABD arasındaki bağlar son derece güçlü ve zengin'' diye konuştu.


Yemekten notlar

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un katıldıkları yemeğin resepsiyonunda Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Baki İlkin de hazır bulundu.

Yemeğe Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Bosna-Hersek Devlet Başkanı Haris Silajdzic, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahmanov ve çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları katıldı.

Ömer Faruk Tekbilek'in tasavvuf  parçalar sunduğu yemekte, katılımcılara hat sanatıyla isimlerinin yazılı olduğu kartlar verildi. Yemekte ayrıca Türk Kültür Merkezinin çalışmalarına ilişkin ve Türkiye'yi tanıtan sinevizyon gösterileri yapıldı.