‘Güçler ayrılığına inanan her partiyle uzlaşabiliriz’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AB büyükelçilerine koalisyon ortağının profilini açıkladı.

Fırat Kozok

Kılıçdaroğlu, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle Letonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde öğle yemeğinde bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB büyükelçileriyle yaptığı görüşmede, “Seçim sonrası koalisyon ihtimali beliriyor, kiminle koalisyon kurarsınız” sorusuna, parti ismi vermeden, “Belirli ilkeler ve değerler temelinde uzlaştığımız bir partiyle koalisyon kurabiliriz. Bu partinin güçler ayrılığına inanması, yargı bağımsızlığını savunması, özgür bir medya istemesi gerekiyor” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, HDP’nin baraj geçme olasılığına ilişkin bir soru üzerine de “HDP’nin yıpranmasını istemiyoruz, çünkü parlamentoda yer almasını istiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Alınan bilgilere göre yemekte, Türkiye’nin AB süreci, yaklaşan seçimler ve çözüm süreci gibi konular ele alındı. Kılıçdaroğlu, kendisine yöneltilen “Seçim sonrası koalisyon olasılığı beliriyor, kiminle koalisyon kurarsınız?” sorusuna, “İktidar olmayı hedefliyoruz. CHP olarak belirli ilkeler ve değerler temelinde asgari olarak uzlaştığımız parti ya da partilerle koalisyon kurabiliriz. Bu partinin güçler ayrılığına inanması, yargı bağımsızlığını savunması, özgür bir medya istemesi ve insan hakları ihlallerinin olmaması gerektiğine inanması gerekiyor” yanıtını verdi.

CHP’den GRECO’ya yolsuzluk raporu

Büyükelçilerin, “HDP’nin barajı aşabileceğini düşünüyor musunuz” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “HDP, parti olarak parlamentoda yer almalı. Biz, buna inanıyoruz. Demokrasiye inanan bir partide aksi yönde bir irade ortaya koyamaz zaten” ifadesini kullandığı öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, AP’nin önceki gün aldığı karara ilişkin olarak, “Bu karara karşıyız, Avrupa evrensel hukuku, uluslararası hukuku çok iyi biliyor, soykırım tanımını biliyor.

AP’nin soykırım tanımı yapmasının ne kadar ağır sonuçlar doğuracağını ifade ettik. Olayın Papa tarafından Müslüman Hıristiyan eksenine çekilmesi de barış açısından büyük risk oluşturuyor.

Biz, tarihimizle yüzleşmeye hazırız, bundan korkmuyoruz. Ancak ‘soykırım’ tanımını kullanmıyoruz. Türkiye tarafında da acılar yaşandı. Olay tek taraflı değil, bütün boyutlarıyla değerlendirilmeli” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da üyesi olduğu ve 2003 yılında kurulan Yolsuzluklarla Mücadele Komisyonu’nda kendi imzası olan raporu komisyona verdi.