Guatrda kameralı ameliyat dönemi
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde, kamera yardımıyla 10 santimetre yerine sadece 2 santimetre kesik açılarak, guatr ameliyatları gerçekleştiriliyor ve hasta kısa sürede sağlığına kavuşuyor.
AAKulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük, Türkiye'de guatr hastalığının en yaygın olduğu bölgeler arasında Erzurum ve çevre illerinin olduğunu söyledi. Guatr hastalığının her yaş grubunda olabileceğini ifade eden Yörük, hastalığın vereceği zararların asla göz ardı edilmemesi gerektiğini, guatrın büyümeden tedavi edilmesinin önem arz ettiğini belirtti.
Her zaman erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Yörük, "Guatr dediğimiz hastalık boynumuzun ön bölgesinde, nefes borusunun önünde yerleşen, bizim için gerekli olan hormonları salgılayan bezin aşırı büyümesidir. Boynumuzda şişlik hissedersek doktora başvurmamız gerekmektedir. Bu şişliklerin kaç tane olduğu ve büyüklüğü çok önemli" dedi.
Guatrın genetik bir hastalık olduğunu anlatan Yörük, "Bu hastalık bölgemizde sık görülüyor. Bazı besinler, bu hastalığa neden oluyor. Lahana, marul, balık ürünleri çok fazla iyot içerdiği için guatra neden olabiliyor. Her zaman dengeli olmayı tutturmak çok önemli. Yani bir şeyin fazlası da zararlı eksikliği de" diye konuştu.
'Kameralar yardımıyla 2-3 santimlik bir kesiden hastanın guatrını çıkarıyoruz'
Ultrason yardımıyla şişliğin büyüklüğünü tespit ederek, biyopsi yaptıklarını anlatan Yörük, boyutu küçük olan ve biyopsi sonuçları temiz çıkan guatrları normal tedavi edebildiklerini söyledi. Yörük, "Bizim amacımız kanseri, tiroid bezi içerisindeyken yakalamak ve tedavi ederek, bunu temizlemektir. Eğer guatrın içinde kanser varsa, hasta çok büyük oranda şifa buluyor ancak guatrın dışına hastalık taşmışsa beyne yayılmışsa akciğerine sıçramış ise hastanın hayatı tehlikeye giriyor ve tedavi şansı azalıyor" ifadelerini kullandı.
Bu tür hastaları ameliyat etmek zorunda kaldıklarını anlatan Yörük, şöyle devam etti: "Hastanın konforu için ameliyatlara yönelik çalışmalara önem veriyoruz. Eskiden KBB hekimleri guatr ameliyatı yapmaz, genel cerrahi uzmanları bu operasyonları gerçekleştirirdi. Yaklaşık 10 yıldır artık biz de ameliyat yapıyoruz. Biz ameliyatı yaparken boyundan küçük bir kesi açıyoruz. Kesiden girerek, guatr dokusunu içerden çıkarıyoruz. Diğerlerinden farklı olarak, kameralar yardımıyla 2-3 santimlik bir kesiden hastanın guatrını çıkarıyoruz. Ayrıca kesi yeri küçük olduğu için dikiş atmak ve bir hafta sonra bu dikişi almak zorunda değiliz. Dolayısıyla hasta ameliyattan sonra çok az bir izle hayatına devam ediyor. Küçük bir kesiyle ameliyat tamamlandığı zaman hastanın normal hayatına dönmesi de daha çabuk oluyor."
Yörük, bunun tecrübe gerektiren bir ameliyat yöntemi olduğunu belirterek, "Klasik yöntemlerle yapılan ameliyatlarda vücutta oluşan büyük kesikler nedeniyle birçok hasta, ameliyat olmaktan çekiniyordu. Şimdi gençler, bekar hastalar dahil bütün guatr hastaları kamera yardımıyla yaptığımız yeni ameliyat yöntemini tercih ediyor. Tabii bu bir avantaj. Dolayısıyla biz de bunu başarılı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu tecrübe gerektiren bir yöntem" şeklinde konuştu.
'Bu yöntem, Türkiye'de henüz yaygın değil'
Hastanede sürekli ameliyatlar gerçekleştirdiklerini anlatan Yörük, kameralar yardımıyla daha net ve büyük görüntüler elde ettikleri için ameliyatın riskinin de azaldığını vurguladı.
Doç. Dr. Yörük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna endoskop yardımıyla yapılan guatr ameliyatı deniyor. Bu yöntem, Türkiye'de henüz yaygın değil. İlerleyen zamanlarda çok daha yaygınlaşacak ve kabul görecektir. Tabii ki günümüz koşullarında doktor arkadaşların çalışma yoğunluğu nedeniyle yaygın değil, biraz vakit ayırmak gerekiyor. Dünya literatürünü taradığımızda, guatr ameliyatlarından sonra hastaların en çok kesi yerinde kalan izlerle ilgili şikayet ettiklerini gördük. Hastalar en fazla kesiden kalan bu iz nedeniyle mahkemelere başvurmuş. Tabii artık kameralarla yapılan bu ameliyatlar çok büyük bir avantaj. Bu yöntemi tercih edenlerin başında genç ve bekar bayanlar geliyor. Niye boynunda 10-15 santimlik bir kesiyle hayatına devam etmek zorunda kalsın ki."
Bu tekniğin dünyada ilk kez İtalya'da uygulandığını ve kendisinin de burada çalışma fırsatı bulduğunu anlatan Yörük, dünyada guatr hastalığı olan her 100 kişiden ortalama 10'nunda kansere rastlandığına dikkati çekti.