Guardian: Türkiye'nin basın üzerindeki baskısı son hız devam ediyor
İngiltere'nin The Guardian gazetesinde, Türkiye'deki darbe girişiminin ardından gazetecilerin karşı karşıya kaldığı gözaltı ve tutuklamaları konu alan bir analiz yayınlandı. "Basını durdurun: Türkiye'nin basın üzerindeki baskısı son hız devam ediyor" başlıklı analizde, 'darbe girişiminden bu yana 100'den fazla basın kuruluşunun kapatıldığı ve 48 gazetecinin tutuklandığı' belirtildi.
cumhuriyet.com.trİngiltere'nin The Guardian gazetesi yazarı Constanze Letsch, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkedeki gazetecilerin karşı karşıya kaldığı gözaltı ve tutuklamaları konu alan bir makale kaleme aldı. Contanze Letsch, "Basını durdurun: Türkiye'nin basın üzerindeki baskısı son hız devam ediyor" başlıklı makalesinde, 'darbe girişiminden bu yana Türkiye'de 100'den fazla basın kuruluşunun kapatıldığını ve 48 gazetecinin tutuklandığını' ifade etti. Makalenin görselinde ise gazetemiz eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın yaptığı bir haber sebebiyle hapse girdiğine vurgu yapılarak gazetemiz önünde nöbet tutan güvenlik görevlisinin fotoğrafına yer verildi.
"Darbe girişiminden bu yana 48 gazeteci tutuklandı"
"Türkiye'de geçtiğimiz ay gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından basın üzerindeki baskının daha da sertleştiğini' ifade eden The Guardian yazarı, 'ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ile birlikte hükümete kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi verildiğine ve bu kapsamda darbe girşiminden bu yana aralarında 45 gazete, 16 televizyon kanalı, 3 haber ajansı, 23 radyo istasyonu, 15 dergi ve 29 yayınevi olmak üzere 102 basın kuruluşunun kapatıldığına' dikkat çekti. 'Bu dönemde 100'den fazla gazeteci için de tutuklama kararı çıkarıldığını' söyleyen Letsch, 48 gazetecinin tutuklandığını ve yürütülen soruşturma kapsamında toplam 2308 medya çalışanının Fethullah Gülen ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle işini kaybettiğini' ifade etti.
"Türkiye, yeniden basın özgürlüğü konusunda en kötü ülkelerden"
'Hükümetinin söz konusu önlemleri güvenlik gerekçesiyle aldığını söylediğini' belirten Letsch, 'insan hakları örgütlerinin hükümetle hemfikir olmadığını' söyledi. Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu'nun "Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri, basın özgürlüğü için zararlı bir durum olan hükümet ve yargı arasındaki yakın ilişki" ifadelerine yer veren The Guardian yazarı, Önderoğlu'nun 'Türkiye'nin yeniden basın özgürlüğü açısından dünyadaki en kötü durumda olan ülkelerinde biri olduğunu söylediğine' dikkat çekti."
"Türkiye'deki mahkemelere güvenim kalmadı"
'Yargı sistemine duyulan güvenin darbe girişiminden önce de çok az olduğunu' ifade eden Constanze Letsch, gazetemiz eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın 'Türkiye'deki mahkemelere güveni kalmadığı' yönündeki açıklamasına da yer verdiği makalesinde, 'Özgür Gündem gazetesinin "geçici süreyle kapatıldığına" dikkat çekti. Makalede ayrıca "Gülen hareketini desteklemiyorum, ama mesleğimi destekliyorum" diyen Ahmet Şık'ın şu sözlerine yer verildi: "Bugün Gülen medyasına yapılan şey, dün bana yapıldı, yarın da size yapılacak. Biz de işte bu yüzden her zaman ifade özgürlüğünü savunuyoruz ve ilkelerimize bağlı kalıyoruz."