Gripte yeni virüs H3N2, yüksek ateş, bulantı...
Yüksek ateş, halsizlik, öksürük, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ve kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan grip, son günlerde çok sayıda kişiyi hastanelik etti.
cumhuriyet.com.tr
Emsey Hospital’dan KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, gribal enfeksiyon adı verilen klinik tablonun, burun ve geniz iltihabı olan nezleyle başladığını belirterek, “Yaşadığımız ortamda bulunan, keşfedilmiş 200’ü aşkın virüs tarafından hastalık oluşur. Bulaşma çoğunlukla tensel temas ve damlacık yoluyla, özellikle de el temasıyla olur” dedi. Ağız veya burun yoluyla vücuda giren virüslerin, genze yerleşerek çoğaldığını, bu dönemde genizde yanma ve boğazda rahatsızlık (farenjit) olduğunu, ardından burunda tıkanıklık ve sulu akıntı görüldüğünü anımsatan Turgut, “Akıntı giderek koyulaşır, günler içinde sarı yeşil hal alır, bir hafta içinde düzelir. Nezlede, burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde sulanma dışında pek problem yoktur. Bu dönemde istirahat edilmesi, burun akıntılarının temizlenmesi, sıvı alımının artırılması ve sağlıklı beslenmeyle herhangi bir ilaca gerek duymadan hastalık iyileşir” diye konuştu. Vücut direncinin düşmesi durumunda virüslerin genizden aşağıya indiğini ve kana karıştığını kaydeden Turgut, şöyle devam etti: “Böylece hastalık, burun bölgesinden tüm vücuda yayılır. Şikâyetlere halsizlik, düşük ateş, adalelerde yaygın ağrı gibi tüm vücudu etkileyen semptomlar eklenir. Bu tabloya artık gribal enfeksiyon adı verilir. Vücut halsiz düşer, kişi yataktan kalkamaz. Hastalık bu şekilde sistemik hale gelince, destekleyici ilaç tedavileri ve istirahat hastalığın kolay atlatılmasını sağlar. Burun temizliğinde kâğıt mendil ve su kullanmak, el yıkamayı artırmak, kişilerle ve ev halkıyla el temasından sakınmak önemlidir.”
Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyda Ekiz ise gribin özellikle risk grubunu oluşturanlarda ölüme varabilen ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabileceğini söyledi.